Media

Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Een sluiproute naar de studiefinanciering

De plannen voor het tussenjaar waren al gemaakt toen in mei 2014 werd besloten dat de studiebeurs vanaf 2015 verdwijnt. nrc.next schrijft vandaag over een aantal handige studenten die zich door dit nieuwe besluit niet heeft laten tegenhouden. In plaats van braaf de reisplannen te laten schieten en eerder dan gepland met de vervolgstudie te beginnen, schreven zij zich bij een willekeurige studie om binnen een maand weer te stoppen. Op deze manier kunnen zij mét studiefinanciering naar verre landen en skigebieden vertrekken.

Het blijkt een bekende ‘maas in de wet’. De studenten staan lang genoeg ingeschreven om zeker te zijn van een beurs. Maar niet te lang, zodat hun ouders het grootste gedeelte van het betaalde collegegeld nog terugkrijgen. Een sluiproute die de studenten uit een nieuwsbericht in de krant hebben gehaald.

Dat het inderdaad niet strafbaar is beaamt woordvoerder Michiel Hendrikx van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in nrc.next. Al is, zo benadrukt hij, studiefinanciering natuurlijk wel ‘om van te studeren’. Of er naast de vijf studenten die de krant heeft gesproken, heel veel meer mensen deze sluiproute hebben genomen, moet nog blijken. Als er na 1 oktober opeens een piek in het aantal uitschrijvingen is, weten we genoeg.

‘Doe meer om vrouwen in topposities te krijgen’

Zo’n veertig prominente vrouwen uit het bedrijfsleven, politiek en cultuur vraagt VNO-NCW voorzitter Hans de Boer beter zijn best te doen om vrouwen in topposities te krijgen. Het FD schrijft over een brief van de Federatie van Zakenvrouwen die vandaag wordt verstuurd.

Ondanks dat in Nederland meer jonge vrouwen werken dan in de rest van Europa, zitten er weinig vrouwen op echt hoge posities. Iets dat volgens de Federatie van Zakenvrouwen opvallend is: ‘Pas in 2090, zo is de verwachting, zal dertig procent van de top van het Nederlandse bedrijfsleven bestaan uit vrouwen. Dat is te laat voor onze dochters - en zelfs voor onze kleindochters.’

De brief komt een paar dagen nadat Telecombedrijf KPN bekend maakte dat het het interne quotum voor vrouwen aan de top heeft afgeschaft. Dit omdat het “slechts voor een deel” de verandering gebracht die het bedrijf wilde.

Waarom werd SNS’ ‘normaal bankieren’ nieuws?

Een aantal Nederlandse media schreef er gisteren over; SNS Bank heeft besloten om weer ‘normaal’ te gaan bankieren. Vandaag analyseert de Volkskrant hoe het kan dat dit ‘nieuwtje’ dat door SNS zelf middels een persbericht de wereld werd ingebracht, nieuws kon worden.

Want geeft het niet vooral aan hoe slecht het eigenlijk met de reputatie van de banken is gesteld? Als de wereld het groot nieuws vindt dat een bank normaal gaat werken, dan is er duidelijk iets mis. Stel je voor dat Philips opeens bekendmaakt dat het ‘normaal’ lampen gaan maken, aldus de krant. Dan zullen journalisten toch even naar de ‘geestestoestand van de bestuursvoorzitter informeren’.

Tot slot moet de journalist ook nog eens concluderen dat SNS de mooie woorden en beloftes eerst nog maar eens moet zien waar te maken - als ze dat al lukt. Dat normaal bankieren blijkt zo makkelijk nog niet.