De secretaresse is géén psycholoog - en wil gewoon doorwerken

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De workshop ‘Turbosecretaresse’ in Bunnik

Wie: Zeventien secretaresses, onder wie: Mathilde de Pater – van ROC Gouda, Duurke Verhagen en Ria van den Heuvel –van Eemsdeltacollege, Heidi van Horssen – van DNA Services en cursusleider Richard van Houten

De baas of een collega moet éven zijn hart luchten. Mogen ze gaan zitten? Daar in die stoel? Werk rustig door hoor, trek je er vooral niet te veel van aan. Goed. Dan volgt nu een samenvatting van het weekend, die echtelijke ruzie, gedoe met de kinderen, of de erfenis.

Maar een secretaresse ís geen psycholoog. Konden ze het maar eens hardop zeggen. Waren ze eindelijk af van die collega’s die hun hart kwamen luchten. Konden ze gewoon dóórwerken. Weten hun collega’s eigenlijk wel dat zij, de secretaresses, cónstant in tijdnood verkeren?

Duurke Verhagen en Ria van den Heuvel betwijfelen het. De directiesecretaresses van het Eemsdeltacollege in Delftzijl denken dat er flink wat minuten verloren gaan aan onzinnige zaken. Van den Heuvel:

“Vooral de roostermaker wil altijd uitgebreid vertellen over zijn weekend. Best onhandig, ik heb nog meer te doen.”

Verhagen knikt beamend.

Voorrekenen hoeveel tijd iets kost

Hoog tijd dat ze eens voor zichzelf opkomen, zegt Richard van Houten – die in een klaslokaal in Bunnik de cursus ‘Turbosecretaresse’ geeft. Tip één: reken je collega’s voor hoeveel tijd dat klusje kost dat ze vragen even tussendoor te doen. Gauw nog even een rapport opvragen? Kost zeker een hele ochtend. Een telefoontje? Minstens een kwartier. Van Houten:

“Zo maak je ze bewust van wat ze van je vragen. Grote kans dat ze het vervolgens zelf wel even doen.”

Denigrerende opmerkingen pikken ze vanaf vandaag ook niet meer. Directieleden die vragen: ‘Maak je nog even die tafel schoon?’, voordat ze vergadering begint, kunnen nu rekenen op een: ‘Ik heb heus respect voor u, maar zo moet u niet tegen mij praten’.

Even dat bloed laten stromen

En tot slot, om de hele dag door fit te blijven, moeten ze regelmatig bewegen, volgens Van Houten. “Even dat bloed sneller laten stromen.” Hij verzoekt de dames te gaan staan. En vervolgens tien seconden te ‘sprinten op de plek’. Gegiechel, ongemakkelijke blikken. Maar oké, daar gaan ze. En ja, wauw, ze voelen zich zoveel energieker, zeggen ze tegen elkaar.

In de pauze, bij de koffieautomaat, worden de telefoons tevoorschijn gehaald. Nee, de mailtjes van de baas gaan ze mooi niet beantwoorden, zeggen ze. Van den Heuvel:

“Ik ben benieuwd of het daar nu een zooitje is.”

Haar vakgenoten gniffelen - hebben nog nooit zo gehoopt op kopieermachines zonder toner, uitgelopen vergaderingen, en een niet aan de praat te krijgen koffieautomaat.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken