De maker van dit in Pakistan zeer populaire filmpje is ontslagen

Op de Indiase en Pakistaanse televisie was veel aandacht voor het incident. Foto YouTube / IndiaTV

Hij werd voor veel Pakistanen een held op social media: Arjumand Hussain, de man die een aantal weken geleden filmde hoe hij en andere passagiers een oud-minister die veel te laat was voor zijn vlucht belette nog aan boord van het vliegtuig te gaan. Hussain is nu ontslagen door zijn werkgever.

Half september ging in Pakistan onderstaand filmpje viral, waarin te zien is hoe een groep woedende passagiers de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik de toegang tot een vliegtuig ontzeggen. De binnenlandse vlucht werd twee uur aan de grond gehouden zodat de ex-minister en een andere politicus hem niet zouden missen. Dit tot woede van de gewone Pakistanen die al aan boord waren, die zich onderdrukt en bekocht voelen door de corrupte politieke elite.

“U moet zich schamen”, riep de meute passagiers tegen de minister op videobeelden. “Honderdvijftig passagiers zijn door u in de problemen gekomen”. De reizigers eisten excuses. “We pikken dit al 68 jaar. Houden we dit nog eens 68 jaar vol?”

Bekijk hier de video met Engelse ondertitels:

Waarom de politici zo laat waren is niet bekend. Uiteindelijk vertrok de vlucht zonder de twee. De oud-minister gaf daar op Twitter de luchtvaartmaatschappij PIA de schuld van. De PIA liet aan de krant Dawn weten dat de vlucht om technische redenen anderhalf uur vertraagd was en dat passagiers daar door middel van een sms’je over waren geïnformeerd. Een anonieme medewerker van premier Nawaz Sharif zei tegen persbureau AFP dat de vlucht naast deze vertraging wel degelijk nog eens 25 minuten was opgehouden omdat Malik te laat was.

Op sociale media is de vipcultuur in Pakistan een hot issue. Hoogwaardigheidsbekleders zouden op allerlei manieren voorgetrokken worden, terwijl de gewone man lijdzaam moet toezien.

Malik ‘verontwaardigd’ over ontslag Hussain

Hussain zegt dat hij van zijn werkgever niet te horen heeft gekregen waarom hij is ontslagen, maar vermoedt dat het filmpje de reden is. Zijn werkgever ontkent dat overigens.

Malik heeft op Twitter op het ontslag van Hussain gereageerd: hij zegt “verontwaardigd” te zijn en tegen de door veel Pakistanen verfoeide vipcultuur te willen strijden:

Twitter avatar SenRehmanMalik Rehman Malik I am upset to know that Mr.Arjumand Hussain has been fired by his employer.i strongly protest and appeal to his employer to restore him
Twitter avatar SenRehmanMalik Rehman Malik I hv nothing agst A.Hussain if need be I will take up matter with his employer and request him to restore him.I support “NO TO VIP CULTURE”
Twitter avatar SenRehmanMalik Rehman Malik Let us fight agst VIP culture but first define the VIP culture.Let us start with finishing all VIP lounges at the airports.No business class
    • Pim van den Dool