Eerste Kamer verwerpt uitbreiding gebruik enkelband

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD).
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). Foto ANP/ Martijn Beekman

Het is slecht voor de rechtsstaat, voor de reïntegratie van gestraften én het levert ook nog eens te weinig geld op. De uitbreiding van het gebruik van de enkelband leek al kansloos en dat is nu definitief zo gebleken. In de Eerste Kamer stemden alleen coalitiepartijen VVD en PvdA voor, en dus werd het voorstel van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) definitief verworpen.

Bij een gebiedsverbod kan een rechter nog steeds de enkelband als toezichtsmiddel opleggen. Maar het idee van Teeven om hem te gebruiken als vervanging voor een celstraf gaat niet door.

De kern van de kritiek, zo schreef onze binnenlandredacteur Annemarie Kas vorige week in NRC Handelsblad (€), was dat in Teevens plan niet de rechter, maar de gevangenisdirectie bepaalt of een veroordeelde aan het einde van zijn straf elektronisch toezicht krijgt middels zo’n enkelband. Elektronische detentie is volgens de senatoren een ander type straf dan verblijf in de gevangenis, en als ambtenaren daarover besluiten, tast dat het “vertrouwen in de strafechtspleging” aan.

Andere zorg was dat het wetsvoorstel zou leiden tot een groep gedetineerden die niet in aanmerking komt voor elektronische detentie, maar ook geen andere mogelijkheden krijgt om te reïntegreren. Teeven wilde namelijk ook de ‘detentiefasering’ afschaffen – de huidige stapsgewijze terugkeer in de samenleving, vaak vanuit een opener gevangenisregime. Alleen incidenteel verlof zou overblijven voor die ‘restgroep’. Teeven zei dat dit kabinet bewust voor zulke verschillen kiest: wie zijn best doet, krijgt meer hulp en kansen dan wie dat niet doet.

Het was na het debat van vorige week onduidelijk of de PvdA überhaupt voor zou stemmen, want ook die partij uitte kritiek. Vandaag besloot ze dan toch het plan van haar coalitiegenoot te steunen.

    • Frank Huiskamp