Chinese koks mogen weer komen wokken in Nederland

Iedereen kan wokken, was het idee. Maar Nederlandse kok en Aziatische keuken gaan niet goed samen. Nu mogen tóch Chinese koks uit China komen.

FOTO HH

Ze zijn binnenkort weer welkom om in Nederland te werken: koks uit China. Een hoop geklaag en stevige onderhandelingen hebben geleid tot een ‘wokakkoord’. Dat wordt morgen ondertekend door de Aziatische horeca en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA).

Sinds begin dit jaar mogen de bijna 2.000 Chinese restaurants in Nederland als gevolg van nieuwe wetgeving geen koks meer uit China halen om in hun keukens te werken. Daarvoor kon dat wel, met een ‘tewerkstellingsvergunning’. Daar maakten restauranthouders op grote schaal gebruik van: in 2012 lieten ze nog 843 Chinese koks naar Nederland komen. Want alleen echte Chinezen hebben de ervaring die nodig is om al die ingewikkelde Chinese gerechten te bereiden, zeggen ze. Het verbod heeft geleid tot een schrijnend tekort aan koks, stelt de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO). En als gevolg daarvan tot minder omzet en zelfs tot sluiting van restaurants.

Maar komend half jaar mogen de restaurateurs weer 900 koks uit China in dienst nemen, zo blijkt uit de ‘tijdelijke regeling’ die vandaag is gepubliceerd in de Staatscourant. Daarna wordt het aantal teruggebracht naar 750 per half jaar.

De bedoeling was dat werkloze Nederlandse koks de gaten zouden opvullen in de Chinese keukens. Uitkeringsinstantie UWV tuigde er een speciaal project voor op, ‘Project Aziatische Horeca’. Dat werd geen succes. Sinds de start begin vorig jaar gingen vijftig Nederlandse koks aan het werk in Chinese restaurants.

Een „teleurstellend resultaat”, zegt een woordvoerder. Zeker omdat er 1.400 kandidaten beschikbaar waren die volgens het UWV „aan het profiel” voldeden. Van hen werden er 1.350 niet aangenomen. Hoeveel van die vijftig Nederlanders nu nog steeds in een Chinees restaurant werken, weet de woordvoerder niet.

Maar dat lage aantal aangenomen Nederlanders is volgens de Chinese restauranthouders niet zo gek. Het is, zeggen ze, niet makkelijk om Nederlandse koks de juiste snij- wok- en frituurtechnieken aan te leren om in het benodigde hoge tempo mee te draaien in de Chinese keuken. Nederlanders in de keuken intensief begeleiden, is volgens hen te arbeidsintensief en daardoor te duur.

Het UWV geeft ondertussen niet op. Het Project Aziatische Horeca wordt niet gestaakt, zegt de woordvoerder. Met een „lagere intensiteit” blijft het UWV proberen Nederlandse koks achter de wok te krijgen.

    • Teri van der Heijden