Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

‘Bij RTL moest ik mezelf opnieuw bewijzen’

Haar eerste presentatieklus gaf Wendy van Dijk een „vrijgezellenfeestjesgevoel.”

Wendy van Dijk (1971) begon bij de AVRO, werkte bij SBS en nu bij RTL. Ze presenteert shows en human interest-programma’s en ze acteert. Ze doet typetjes en speelt in een politieserie.

„Toen ik in het televisieballet zat bij de André van Duin Revue, vroeg iemand bij Endemol me of ik assistente wilde zijn bij Wie ben ik?. Dat vond ik een hele eer. Daarna deed ik twee jaar typetjes in Boobytrap. En toen kreeg ik op een dag een persoonlijke brief van John de Mol in de brievenbus van mijn flatje in Weesp. Hij schreef dat hij een afspraak wilde maken om over mijn toekomst te praten. Dat was zo onwerkelijk! Als presentatrice bij Over de Roooie had ik een vrijgezellenfeestjesgevoel. We haalden kattenkwaad uit en iedereen deed alles! Het begon keurig, maar daarna kwamen er ranzige, heftige items. Matthias [Scholten, medepresentator] vond dat verschrikkelijk. Ik niet. Die mensen konden toch ook nee zeggen?

„Het was wennen toen ik overstapte naar RTL. Bij SBS was ik er vanaf de start van de zender, dat was een beetje ouwe-jongens-krentenbrood. RTL was groot, ze hadden een zenderteam, programmadirecties en een programmacoördinator. Ik moest mezelf opnieuw bewijzen. Het was fantastisch om Hart in Aktie te doen. Daar had ik ook het gevoel dat ik een steentje bijdroeg. Maar dan zeiden mensen op straat: weet je wel hoe leuk we Ushi vinden? Ushi was een goede tegenhanger, dat is echt iets van mezelf. Een van de hoogtepunten was toen ik als Amsterdamse Loes bij DWDD zat. Dat heeft veel losgemaakt, naar de eerste uitzending van Ushi & Loessie keken 2,8 miljoen mensen. Terwijl ik voor de uitzending onzeker was en me afvroeg: vinden mensen dit eigenlijk wel leuk?”