Bij DZB moet je zorgen dat je beste werknemers zo snel mogelijk vertrekken

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Manager leerwerkbedrijven
Bedrijf: DZB Leiden, een gemeentelijke instelling die mensen met een arbeidsbeperking banen biedt en helpt te re-integreren in de arbeidsmarkt
Wat opvalt aan de vacature: “Je bent een ervaren verandermanager.”

Wat doe je dan eigenlijk?

Leiding geven aan een cateringbedrijf, chocoladefabriek, montagebedrijf en schoonmakersbedrijf. En dat zijn slechts een paar van de plekken in de regio Leiden waar mensen met een arbeidsachterstand weer aan het werk kunnen. In totaal werken er zo’n 700 mensen bij de leerwerkbedrijven van DZB – jaarlijkse omzet 40 miljoen euro.

De mensen die voor je werken hebben bijvoorbeeld een laag IQ, zitten in een rolstoel of hebben psychische problemen. “Het zijn kwetsbare mensen”, zegt directeur Bas van Drooge van DZB.

“Zo nu en dan hebben ze een terugval, en dit bedrijf moet daarmee om kunnen gaan.”

Voor jou liggen drie belangrijke taken klaar: het professionaliseren van de organisatie, het zoeken van private partners voor werkplekken en het ontwikkelen van leertrajecten. Want met de nieuwe participatiewet is het niet meer de bedoeling dat mensen tot hun pensioen bij een leerwerkbedrijf werken. “Na een tijdje moeten een deel van de werknemers kunnen doorstromen naar reguliere banen”, zegt Van Drooge.

Wat verdient dat?

Maximaal 5.970 euro bruto per maand. Voor 36 uur per week. “We verwachten niet dat je 50 à 60 uur per week werkt”, zegt Van Drooge.

“Dus je hebt meer tijd voor je privéleven dan met een commerciële baan.”

Waarom zoeken ze iemand?

De vorige manager heeft een nieuwe baan buiten DZB gevonden.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand met een commerciële instelling. “Formeel ben je een ambtenaar, maar zo voelt het niet”, zegt Van Drooge. Hij benadrukt dat het resultaat het belangrijkste is. “Als je klanten verliest hebben je een probleem.” Voordeel is wel dat je nooit failliet zult gaan. Van Drooge:

“Als het echt slecht gaat vervangen we alleen de managers.”

Je moet ook los kunnen laten. Zowel qua verantwoordelijkheden die je moet delegeren, als het laten gaan van je beste werknemers. Want die raak je als het goed is kwijt aan een reguliere baan. Dan is je missie volbracht. “Het is de omgekeerde wereld voor een ondernemer”, zegt Van Drooge.

“Je steekt tijd en energie in mensen zodat ze weer weg kunnen.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

DZB gaat voor het eerst sinds de jaren 90 winst behalen dit jaar. Het bedrijf is dus financieel sterk. Maar als gemeentelijke instelling krijg je wel te maken met de overheid. “Zeker als je uit het bedrijfsleven komt zoals ik, is dat in het begin even wennen”, zegt Van Drooge. Ook niet onbelangrijk: DZB is regionaal een bekend fenomeen. Als er iets mis gaat, springen de plaatselijke media er bovenop.

Maar uiteindelijk moet je het willen voor de mensen. “Je geeft mensen weer een kans aan het werk te gaan”, zegt Van Drooge.

“Ik heb nog nooit zulke enthousiaste schoonmakers gezien.”

En daar moet jij je voldoening uithalen.

    • Sam de Voogt