Bewakers asielzoekerscentra Duitsland voortaan gescreend

De Duitse autoriteiten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan de screening van beveiligingspersoneel van asielzoekerscentra aanscherpen. Iedereen die nu wordt aangesteld bij een asielzoekerscentrum door een privaat beveiligingsbedrijf moet eerst een politiescreening ondergaan.

Asielzoekers in Berlijn staan in de wachtrij voor het aanvragen van een tijdelijke verblijfsvergunning. Foto AP / Markus Schreiber

De Duitse autoriteiten in de deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan de screening van beveiligingspersoneel van asielzoekerscentra aanscherpen. Dat meldt persbureau AP. Iedereen die nu wordt aangesteld bij een asielzoekerscentrum door een privaat beveiligingsbedrijf moet eerst een politiescreening ondergaan.

Aanleiding voor de maatregelen is een inval afgelopen week in een asielzoekerscentrum in Burbach nadat een journalist een dvd had ontvangen waarop te zien is hoe bewakers een asielzoeker mishandelen. Later werd op een telefoon van een bewaker een afbeelding gevonden waarop te zien is dat een Algerijnse asielzoeker geboeid op de vloer ligt en hoe een bewaker zijn voet in de nek van het slachtoffer zet. “Dat zijn beelden die we alleen kenden uit Guantánamo Bay”, zei de lokale hoofdcommissaris van politie, verwijzend naar de beruchte gevangenis op de Amerikaanse marinebasis op Cuba.

Deelstaatminister: we staan mishandelingen niet toe

Sinds de onthulling zijn ook in twee andere centra problemen aan het licht gekomen. Ralf Jäger, deelstaatminister van Binnenlandse Zaken in Noordrijn-Westfalen, wil nu dat alle negentien asielzoekerscentra in de regio worden doorgelicht. “We staan niet toe dat mensen die hier bescherming zoeken tegen vervolging en oorlog worden mishandeld.”

Het opvangcentrum in Noordrijn-Westfalen werkte samen met de private bewakingsfirma SKI voor de beveiliging van de centra. Dat contract is na het nieuws van dit weekeinde meteen opgezegd. SKI heeft vier betrokken bewakers geschorst en justitie stelt een onderzoek in naar de mishandelingen in de asielcentra.

Asielopvang is in Duitsland geprivatiseerd. Vluchtelingen worden centraal ondergebracht en mogen het eerste jaar van hun verblijf niet werken. Er geldt ook een reisverbod.

In het eerste kwartaal van 2014 arriveerden ruim 30.000 asielzoekers in Duitsland. De meeste waren afkomstig uit Syrië. Slechts een klein aantal zal naar verwachting uiteindelijk in Duitsland mogen blijven. Vorig jaar kreeg 1,1 procent van de asielzoekers de felbegeerde vluchtelingenstatus.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Geweld in Duits Guantánamo Bay’ (€) van onze correspondent in Berlijn Frank Vermeulen.

    • Pim van den Dool