‘Baba ganoush’ van courgette

Baba ganoush van courgette? Ik wist ook niet dat het kon, maar dit recept van Yotam Ottolenghi vraagt erom uitgeprobeerd te worden. Die urfachilivlokken zijn (met een beetje geluk) te krijgen bij Turkse winkels, onder de naam ‘isot biber’. Het gerecht kan warm of op kamertemperatuur worden geserveerd.

Verhit de oven op de hoogste stand. Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze 45 minuten. Keer ze 1 of 2 keer tot de schil krokant en mooi bruin is. Haal uit de oven en verwijder zodra u ze kunt vastpakken de schil. Leg het vruchtvlees in een vergiet om uit te lekken. U kunt het vruchtvlees ook met een lepel uit de schil scheppen. Doe de yoghurt, de roquefort en het ei in een kleine pan en verwarm zachtjes 3 minuten. Roer regelmatig. De yoghurt moet warm worden, maar mag niet koken. Zet opzij en houd warm. Smelt de boter in een kleine sauteerpan en bak de pijnboompitten 3-4 minuten op matig vuur goudbruin. Roer de chilivlokken en citroenrasp erdoor en zet opzij. Leg de courgettes in een mengkom met de knoflook, 1/3 theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Prak met een vork alles door elkaar en spreid de puree uit op een grote platte schaal. Schep de warme yoghurt erop, sprenkel de warme chiliboter erover en bestrooi met pijnboompitten. Bestrooi tot slot met za’atar.