American football-speler krijgt ‘penalty’ tegen omdat hij bidt

Het gebed van Husain Abdullah tijdens de wedstrijd. AP / Ed Zurga

American football-speler Husain Abdullah knielde gisteravond op de grond toen hij punten scoorde: een moslimgebed. Niets mis mee, zou je zeggen. Maar zijn team, de Kansas City Chiefs, werd gestraft voor zijn actie. Terwijl christelijke spelers zo vaak een kruisje slaan.

Dit deed Abdullah na een touchdown (wiki):

Volgens de scheidsrechter was het “onsportief gedrag”. Een penalty voor de tegenstander was het gevolg.

Hoe kan dat?

De National Football League (NFL) zegt een regel te hebben: spelers mogen niet naar de grond duiken als ze een touchdown vieren. Maar ja. Als een christelijke speler na het behalen van punten naar de lucht kijken en een kruisje slaat, wordt dit niet gezien als excessief gedrag.

Twitter avatar NFL_Memes NFL Memes What’s the difference? http://t.co/2Je8PSJ8GW

NFL: Dit had niet mogen gebeuren

De NFL heeft toegeven dat de strafmaatregel niet gegeven had mogen worden. Vermoedelijk herkende de scheidsrechter de beweging van Abdullah - een zeer toegewijd moslim, aldus Vox - niet als gebed. Het is overigens niet de eerste keer dat een dergelijk voorval plaatsvindt. In 2010 kreeg een american football-speler ook al straf na een gebedje na een touchdown. Toen was het een christelijke speler.

Serieuze consequenties had de penalty overigens niet. Kansas City won, met 41-14.

    • Mirjam Remie