Als crimineel een wagen leasen? Bel Fredje Hummer

Vandaag besloot het gerechtshof in Amsterdam dat de verklaringen van kroongetuige Fred Ros gebruikt mogen worden. NRC heeft ze in handen; deze week ontsluiten we daarom de geheimen van ‘moordmakelaar’ Fred Ros. In deel twee: hoe je als crimineel een auto leaset.

Met een nieuwe kroongetuige wil het OM de opdrachtgevers pakken achter zeven geruchtmakende liquidaties in de Nederlandse onderwereld. Vandaag besloot het hof dat die verklaringen gebruikt mogen worden. NRC heeft ze in handen; deze week ontsluiten we daarom de geheimen van ‘moordmakelaar’ Fred Ros. In deel twee: hoe je als crimineel een auto leaset.

Auto’s zijn belangrijk in de onderwereld. Maar waar kun je terecht om een fatsoenlijke wagen te leasen als je een strafblad hebt, gesignaleerd staat bij de politie of alleen cash wilt betalen? In de wereld van kroongetuige Fred Ros luidde het antwoord: Total Trust, autodealer te Assen. Het is geen grap.

Fred Ros speelde een hoofdrol in de Amsterdamse onderwereldoorlog. In de gevangenis werd hij vrienden met andere grote criminelen, waardoor hij - via Greg R. en zijn zoon Jesse - met Willem Holleeder en zijn partner Dino S. in contact kwam. Ros was onder meer betrokken bij de voorbereidingen voor de moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout (2003) en Thomas van der Bijl (2006). Nu hij praat, hoopt het OM via zijn verklaringen anderen te kunnen pakken.

Vandaag bepaalde het hof in Amsterdam dat de kroongetuigenverklaringen van Fred Ros worden toegelaten in het hoger beroep van de liquidatiezaak over zeven huurmoorden in de Nederlandse onderwereld. Justitie hoopt zijn bekentenissen te gebruiken als bewijs voor ernstige strafbare feiten. Maar zijn verhaal geeft ook een bijzonder kijkje in de onderwereld en de bedrijven die faciliteren.

De bijnaam van Fred Ros luidt niet voor niets Fredje Hummer. Hij houdt van auto’s. Als Fred in december 2005 uit de gevangenis komt, gaat hij naar Total Trust voor een wagen. Hij betaalt 5.000 euro contant aan voor een Mercedes ML, catalogusprijs 90.000 euro.

Vlak daarna zoekt het bedrijf contact met Fred omdat er een probleempje is met de wagen van zijn maatje, huurmoordenaar Jesse R. Jesse is de papieren van zijn auto kwijt: een Ferrari die hij had geleased bij Total Trust. Nieuwe papieren is niet echt een optie, erkent de baas van Total Trust. Dan krijg je een kenteken met zo’ n kleine 1 erop. Dat willen mensen liever niet. Bij een Ferrari scheelt dat zomaar 10.000 euro als je die weer verkoopt, krijgt Ros te horen.

En dus gaat hij aan de slag. “Binnen 24 uur had ik het Ferrari-kenteken. Plus nog iets van 15 kentekens van auto’s die ze kwijt waren. Hun waren helemaal gelukkig.” Total Trust bleek nog veel meer auto’s te hebben uitstaan bij mensen die niet betaalden. Had iets te maken met de clientèle van het bedrijf.
Zo krijgt Fred Ros, naast zijn werkzaamheden als moordmakelaar voor de top van de Amsterdamse onderwereld, er een taak bij. Hij gaat de incasso’s doen voor Total Trust. De twee baantjes gaan wonderwel samen: status telt in de onderwereld.

Maar wat blijkt: ook zijn criminele vrienden zijn niet altijd even goed in betalen als het om auto’s gaat.

Fred Ros staat een wasmachine te kopen in een winkel in Leidschendam als hij wordt gebeld. Paniek bij het leasebedrijf. Zojuist is Greg R. het pand binnengelopen, een beruchte drugssmokkelaar uit Vinkeveen en vader van Jesse R., het maatje van Fred. Greg wil geld en neemt bovendien een nieuwe Audi A3 mee. In de witgoedzaak pakt Ros zijn mobieltje en belt Greg R. Hij schreeuwt in het toestel: “Luister nu heb je echt een probleem met me want dit kan je me echt niet maken. Je gaat m’n brood afpakken.”

Die vrees blijkt ongegrond. Fred krijgt de Audi A3 binnen een paar dagen terug. Opgelost.

Fred heeft grotere problemen. Op enig moment wordt duidelijk dat zijn opdrachtgevers in Amsterdam plannen hebben om Nedim Imaç te vermoorden. Imaç, die als voorzitter van voetbalclub Türkiyemspor nog de hand drukte van – toen nog – prins Willem Alexander, heeft vijanden gemaakt in de drugshandel.

Maar wat blijkt ook: Imaç heeft nog een schuld van een paar ton bij het leasebedrijf. Hier ontstaat een dilemma voor Ros: de premie op het hoofd van Imaç is niet zo hoog als de schuld bij Total Trust waarvan Ros inmiddels deels eigenaar is geworden. Hij weigert de klus om Imaç te “doen”.

Niet dat het helpt. Twee maanden nadat Fred Ros in augustus 2006 wordt aangehouden op verdenking van moord, gaat Total Trust failliet. Nedam Imaç wordt in 2007 alsnog doodgeschoten.

Hier deel één van de miniserie over de handel en wandel van Fred Ros. NRC schreef twee weken geleden dit verhaal over hem als de centrale man in het liquidatieproces. Afgelopen weekend kwam daar dit stuk (€) bij, over Ros en zijn verklaringen. Vanmiddag werd besloten dat zijn verklaringen inderdaad gebruikt mogen worden door het OM.