Afghanistan tekent belangrijk veiligheidsakkoord met VS

Ghani heeft in zijn campagne betere samenwerking met het Westen beloofd. Foto Reuters / Wakil Kohsar

Afghaanse en Amerikaanse functionarissen hebben in Kabul een belangrijk en langverwacht veiligheidsakkoord getekend dat het Amerikaanse militairen toestaat na het einde van dit jaar in Afghanistan te blijven. Het ondertekenen van het akkoord was een campagnebelofte van de nieuwe Afghaanes president Ashraf Ghani.

Ghani werd gisteren beëidigd als de nieuwe president van Afghanistan na maandenlang gesteggel tussen hem en zijn tegenkandidaat, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah. Alle deelnemers aan de presidentsverkiezingen in Afghanistan dit jaar zeiden dat ze het akkoord met Amerika steunen. Maar de uitslag liet maanden op zich wachten door onenigheid over fraude bij de verkiezingen tussen Ghani en Abdullah Abdullah.

Karzai weigerde akkoord met VS te ondertekenen

Het bilateraal akkoord tussen de VS en Afghanistan regelt het langere verblijf van Amerikaanse troepen in het land. De troepenmacht moet voorkomen dat het land verder afglijdt naar geweld. Ghani’s voorganger, Hamid Karzai, weigerde zijn handtekening te zetten onder het akkoord, dat het Amerikaanse leger toestemming geeft om in Afghanistan te blijven na het officiële einde van de gevechtsmissie eind dit jaar. De betrekkingen met de VS bekoelden doordat Karzai vraagtekens stelde bij het nut van de oorlog tegen de Talibaan, die duizenden Afghaanse burgerdoden heeft veroorzaakt.

Ghani deed tijdens zijn inhuldiging gisteren geen uitspraken over het akkoord met de VS. Hij zei wel dat hij de betrekkingen met het Westen wil verbeteren. Hij riep de Talibaan en andere militanten op tot vredesonderhandelingen. “De mensen willen veiligheid, we zijn moe van deze oorlog.”

Zo’n 12.000 buitenlandse militairen blijven naar verwachting in Afghanistan na 2014, onder wie 9.800 Amerikanen. De rest van de troepenmacht komt uit NAVO-landen. De NAVO overlegt deze week met Ghani.

    • Pim van den Dool