Afghaanse president tekent akkoord met VS

Na de beëdiging gisteren van de nieuwe president van Afghanistan, Ashraf Ghani, wordt naar verwachting vandaag een bilateraal akkoord ondertekend met de Verenigde Staten dat Amerikaanse soldaten langer in het land mogen blijven. De troepenmacht moet voorkomen dat het land verder afglijdt naar geweld.

Ghani’s voorganger, Hamid Karzai, weigerde zijn handtekening te zetten onder het akkoord, dat het Amerikaanse leger toestemming geeft om in Afghanistan te blijven na het officiële einde van de gevechtsmissie eind dit jaar. De betrekkingen met de VS bekoelden doordat Karzai vraagtekens stelde bij het nut van de oorlog tegen de Talibaan, die duizenden Afghaanse burgerdoden heeft veroorzaakt.

Alle deelnemers aan de presidentsverkiezingen in Afghanistan dit jaar zeiden dat ze het akkoord met Amerika steunen. Maar de uitslag liet maanden op zich wachten door onenigheid over fraude bij de verkiezingen tussen Ghani en zijn grote rivaal, voormalig minister Abdullah Abdullah.

Ghani deed tijdens zijn inhuldiging gisteren geen uitspraken over het akkoord met de VS. Hij zei wel dat hij de betrekkingen met het Westen wil verbeteren. Hij riep de Talibaan en andere militanten op tot vredesonderhandelingen. „De mensen willen veiligheid, we zijn moe van deze oorlog.”

Zo’n 12.000 buitenlandse militairen blijven naar verwachting in Afghanistan na 2014, onder wie 9.800 Amerikanen. De rest van de troepenmacht komt uit NAVO-landen. De NAVO overlegt deze week met Ghani. (Reuters)