Beving van 2,8 ten noordoosten van stad Groningen, daar ook gevoeld

Een affakkeltoren van de NAM in het Groningse Tjuchem. Foto ANP/ Anjo de Haan

Ten noordoosten van de stad Groningen heeft een aardbeving plaatsgevonden met een kracht van 2.8. Die is ook door inwoners van de stad gevoeld. Uniek is dat niet, maar het komt zelden voor dat dit overdag gebeurt. Meestal is dat in de vroege ochtend, in de avond of ’s nachts, vertelt onze correspondent Wubby Luyendijk.

Twitter avatar Melllieeee Melinda de Roo First time I felt an earthquake! #groningen

Over schade is vooralsnog niets bekend.

Het epicentrum van de beving lag in Ten Boer, een gemeente ten noordoosten van de stad. Daar worden vaker bevingen waargenomen. De beving van vandaag is de 68ste van het jaar. De aardbeving van vandaag is een van de krachtigere dit jaar.

Het KNMI heeft naar eigen zeggen ruim 200 meldingen gekregen van mensen die de beving gevoeld hebben.

‘Op den duur door gaswinning meer schade in stad’

Eerder dit jaar waarschuwde de inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) in NRC Handelsblad dat de gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in de provincie op den duur ook meer schade zou kunnen gaan veroorzaken in de stad Groningen.

Door de toegenomen hevigheid van de bevingen ligt de gaswinning in het kwetsbare Loppersum al vanaf het begin van dit jaar stil.

    • Frank Huiskamp