Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

15 jaar cel geëist tegen Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium

Een rechtbanktekening met daarop onder anderen Fouad Belkacem (vierde van links) en Jejoen Bontinck (derde van links).
Een rechtbanktekening met daarop onder anderen Fouad Belkacem (vierde van links) en Jejoen Bontinck (derde van links). Foto AFP/

Het OM in België heeft vijftien jaar cel geëist tegen de leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Hij wordt gezien als de grote schuldige in het proces tegen de organisatie, die ervan verdacht wordt tientallen Syriëstrijders te hebben geronseld.

Belkacem was de leider van de fundamentalistische moslimorganisatie, die in 2012 ontbonden werd. Hij kreeg in 2012 al twee jaar cel voor het aanzetten tot geweld en haat tegen niet-moslims.

Jejoen Bontinck, de bekende teruggekeerde Syriëganger, moet van het OM vier jaar de gevangenis in. Zijn vader, Dimitri, die hem uit Syrië wist terug te halen, riep door de rechtszaal dat deze eis “schandalig” was.

46 verdachten

In het megaproces tegen Sharia4Belgium staan in totaal 46 verdachten terecht. Zij zijn, op Belkacem na dan, allen geronseld voor de burgeroorlog in Syrië. Enkele andere leidende figuren binnen de organisatie riskeren volgens De Standaard een straf van dezelfde hoogte als Belkacem. Andere mensen wat lager in de hiërarchie van de organisatie hebben een eis tussen de 5 en 10 jaar gehoord.

Belkacem was niet aanwezig in de rechtbank vandaag. Lang niet alle verdachten zijn überhaupt in België, de meesten vechten nog in Syrië.