Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

De jacht voor de Japanse energieverbruiker is geopend

HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon.
HONG KONG - OCTOBER 8: Traffic and pedestrians on Nathan Road October 8, 2012 in Hong Kong, China. Nathan Road is the main thoroughfare through Kowloon.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het is oorlog tussen de vier grote nutsbedrijven in Japan. In 2016 wordt de landelijke energiesector gedereguleerd, dus willen de grote spelers - Tokyo Electric Power (Tepco), Kansai Electric Power, Chubu Electric Power en Kyushu Electric Power - in de aanloop daarvan al de best mogelijk startpositie hebben.

Die laatste bouwt daarom met partners Idemitsu Kosan en Tokyo Gas een kolencentrale nabij Tokio, meldt Asia Nikkei Review. De centrale van Kyushu Electric Power - ter waarde van maximaal 300 miljard yen (2,16 miljard euro) - moet tot twee miljoen kilowatt vermogen gaan leveren. De beslissing tot het bouwen van een kolencentrale is controversieel, vijf dagen geleden beperkte het nutsbedrijf nog de aanvoer van duurzame stroom tot het elektriciteitsnet vanwege zogenaamde ‘overbelasting’.

Niet alleen Kyushu Electric Power breidt de activiteiten in aanloop van 2016 fors uit. Ook Tepco breidt uit naar andere steden als Osaka en Nagoya. Concurrent Kansai Electric Power probeert ondertussen ook de energiemarkt in Tokio beetje bij beetje over te nemen door rechtstreeks appartementen te voorzien van stroom. Het worden nog spannende maanden tot eind 2015.

Kan James Hardie iets meer belasting betalen misschien?

Wie betaalt de belastingen om het Gemenebest Australië draaiende te houden? Het is in ieder geval niet zakenman James Hardie, antwoordt The Sydney Morning Herald.

Uit het rapport Who Pays for Our Common Wealth? Tax Practices of the ASX 200 blijkt dat de topman van het Australische James Hardie Industries Ltd. de afgelopen dertien jaar netto geen belastingen hoefde te betalen door onder andere het hoofdkantoor van Nederland naar Ierland te verhuizen. Volgens de berekeningen van de opstellers van het rapport, United Voice Union en Tax Justice Network Australia, zou Hardie jaarlijks 61 miljoen dollar ontlopen hebben.

Hoewel het Australische belastingklimaat al langer bekritiseerd wordt, schetst The Sydney Morning Herald aan de hand van diverse bronnen een overtuigende zaak tegen James Hardie. Een die lijkt te spreken voor een bedrijf dat iets meer zou kunnen bijdragen aan de Australische belastingbetaler.

Cybercriminelen stelen airmiles

Cybercriminelen richten zich niet alleen op Amerikaanse bedrijven en ketens als UPS, Solarworld Target of Home Depot. Ook Japan Airlines (JAL) moest er recentelijk aan geloven.

Volgens Asia Nikkei Review stalen hackers gegevens van 190.337 ‘frequent flyer’-klanten. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van JAL. Vermoedelijk werden met behulp van virussen computers van de vliegtuigmaatschappij en hun klanten besmet om gegevens te versturen. Wat de cybercriminelen met de informatie willen is nog onduidelijk, volgens JAL is er (nog) geen ongeautoriseerd gebruik van airmiles geconstateerd.

JAL-topman Yoshiharu Ueki bood gisteren tijdens een persconferentie zijn excuses al aan voor de diefstal van klantengegevens. Hij beloofde de digitale veiligheidsmaatregelen van JAL aan te scherpen. Ondertussen probeert de vliegmaatschappij haar klanten zo goed mogelijk op de hoogte te houden door hen te bellen en te mailen over de laatste ontwikkelingen. Zo schrikken de ‘frequent flyer’-klanten een stuk minder als ze er over een tijdje achter komen dat al hun opgespaarde airmiles op zijn gemaakt.