Kimetto nieuwe ster uit stal Van de Veen

Record stuk scherper

Gerard van de Veen blijft bescheiden, maar een atletenmanager van wie de ene Keniaanse loper de ander in zijn stal aflost als wereldrecordhouder op de marathon heeft oog voor talent. „Maar ik heb de plank ook wel eens misgeslagen”, zegt hij via de telefoon nederig vanuit Berlijn, tussen de feestelijkheden rond Dennis Kimetto door. „Een gedisciplineerde jongen”, typeert Van de Veen Kimetto, die als eerste loper onder de twee uur en drie minuten liep: 2.02,57. De Keniaan verbeterde daarmee de 2.03,23 die zijn landgenoot Wilson Kipsang vorig jaar in Berlijn liep.

De nieuwe wereldrecordhouder werd drie jaar geleden bij Van de Veen geïntroduceerd door Geoffrey Mutai, die in 2010 ‘Rotterdam’ en in 2012 ‘Berlijn’ won. Maar Van de Veen had aan de hand van uitslagen al gezien, dat Kimetto wat in zijn mars moest hebben. Zijn gevoel bleek te kloppen. „Een vechter en iemand die goed weet wat hij wil. Hij had vorig jaar bij zijn marathondebuut in Chicago al het wereldrecord willen breken en baalde ontzettend dat het was mislukt. Maar zijn tijd zou komen, kondigde hij aan. Toen Dennis me drie maanden geleden vertelde dat hij in Berlijn een recordpoging wilde doen, wist ik genoeg.”

Prima weersomstandigheden, drie goede hazen en felle concurrentie van Emmanuel Mutai – loper van een andere Nederlandse manager, Michel Boeting – joegen het tempo in met name het tweede deel hoog op. Kimetto hield aan de eindstreep onder de Brandenburger Tor een marge van 26 seconden over. En zestien seconden op Mutai die met 2.03,13 eveneens onder de oude recordtijd bleef.

De derde recordverbetering binnen vier jaar stimuleert de vraag of de grens van twee uur ooit geslecht wordt. Van de Veen heeft zijn twijfels. „Ik ga het in ieder geval niet meemaken.”

    • Henk Stouwdam