Volleybalsters nog te wisselvallig om toplanden angst aan te jagen

Nederland wordt gehinderd door wisselvallig spel. Maar de nieuwe, jonge nationale ploeg heeft onmiskenbaar toekomst.

Best goed wat het Nederlands vrouwenvolleybalteam op het WK in Italië laat zien, maar niet goed genoeg om een rol van betekenis te spelen. Na de nederlaag (3-0) van donderdag tegen grootmacht Verenigde Staten, volgde zaterdag verlies (3-1) tegen titelverdediger Rusland.

De indruk die Nederland in beide duels achterliet, was die van een mooie, jonge vogel die nog veel vlieguren moet maken om zijn pracht tot wasdom te laten komen. De Nederlandse volleybalsters prikken wel, maar steken niet. Ze pakten bijna een set tegen de Amerikanen en wonnen zelfs een set tegen de lange Russinnen, om aan het eind van twee harde gevechten te moeten vaststellen dat ze voor de top nog tekort komen.

Geen schande want het jonge Nederland – gemiddelde leeftijd van het basisteam is 22,4 jaar – is een ploeg in opbouw; bondscoach Gido Vermeulen zit middenin een transitie van twee generaties. Nederland in de nieuwe samenstelling bestaat uit de hardhitters Celeste Plak en Anne Buijs, de lange midspeelsters Robin de Kruijf en Yvon Beliën, aangevuld met de spelverdeelster Femke Stoltenborg en diagonaalspeelster Judith Pietersen. Binnen dat frame is geen plaats meer voor Manon Flier, tot voor kort nog de absolute sterspeelster van Nederland. Zij verbijt zich op de bank en heeft moeite met haar verlaagde status. In een interview met de Volkskrant zei Flier, dat haar vertrouwen in coach Vermeulen „een deukje heeft opgelopen.” De getergde speelster besluit na het WK of ze nog verder wil als international.

Gevolg van de rigoureuze keuzes van Vermeulen is, dat hij op dit WK moet dealen met wisselvalligheid. Nederland kan veel, zoals zaterdag bleek in de eerste gewonnen set tegen Rusland, maar zakt bij vlagen diep weg, zoals in de tweede en vierde set het geval was. En Flier blijkt als invalster niet voor een ommekeer te kunnen zorgen. Gelukkig voor de Nederlandse gemoedstoestand werd gisteren de groepsfase afgesloten met een 3-0 overwinning op Mexico.

In de volgende ronde speelt Nederland tegen olympisch kampioen Brazilië, het sterke Servië en het gelijkwaardige Turkije. Dat lijkt een hopeloze opgave. Tenzij het team in versneld tempo aan stabiliteit wint.

    • Henk Stouwdam