Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Vergunningen van vijf monstertruckshows ingetrokken

Monstertruck gisteren in Haaksbergen voor het ongeluk.
Monstertruck gisteren in Haaksbergen voor het ongeluk. Foto ANP / Ginopress

Zeker vijf monstertruckshows die de komende week zouden plaatsvinden in Overijssel zijn na het ongeluk in Haaksbergen gisteren afgelast, meldt persbureau Novum.

De gemeenten Raalte, Hellendoorn, Ommen en Losser hebben in navolging van Tubbergen besloten de vergunning in te trekken uit piëteit met de nabestaanden en slachtoffers, zo laten ze weten.

Update 20.10: De gemeente Haaksbergen was niet op de hoogte dat er een evenement zou zijn met monstertrucks, meldt de NOS. Burgemeester Gerritsen wist wel dat er een stuntteam zou komen, maar niet dat het een show was met monstertrucks, zo zei hij in het Radio 1 Journaal. De gemeente heeft een onderzoek ingesteld naar de vergunningverlening voor de fatale monstertruckshow.

Bij het evenement in Haaksbergen reed een monstertruck het publiek in. Daarbij vielen drie doden, onder wie een kind, en 24 gewonden. Vijf van hen liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het onderzoek naar de toedracht gaat waarschijnlijk nog enkele dagen duren. Een veiligheidsdeskundige zegt vandaag in NRC dat gebrek aan inzicht van zowel gemeenten als organisaties de afgelopen jaren geregeld tot ernstige ongevallen bij rally’s heeft geleid.

EVENEMENT VOLDEED NIET AAN INTERNATIONALE RICHTLIJNEN

Het evenement voldeed niet aan internationale richtlijnen van de Monster Truck Racing Association Europe. Die organisatie schrijft voor dat veiligheidszones moeten worden gemarkeerd met een fysieke barrière die toeschouwers ervan weerhoudt het rijgebied te betreden. Voertuigen moeten parallel aan het toeschouwersgebied rijden en als ze in de richting van het publiek rijden niet dichterbij komen dan dertig meter. Als voertuigen omkeren, moeten ze dat doen in de richting waar geen toeschouwers staan. In Haaksbergen stonden de toeschouwers rondom het plein.