‘Vastgoedtak SNS voor miljoenen benadeeld bij Spaans golfresort’

Ondernemer Ronald Ras zou miljoenen hebben weggesluisd bij Spaans project dat door SNS Reaal werd gefinancierd.

De voormalige vastgoedtak van bank en verzekeraar SNS Reaal is voor miljoenen gedupeerd door vastgoedondernemer Ronald Ras. De ondernemer zou door middel van valse facturen miljoenen hebben onttrokken aan het project Mosa Trajectum in Spanje, dat door SNS gefinancierd werd.

Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van delen van het strafdossier. Het onderzoek van justitie draait volgens de krant om het Nederlandse bedrijf Caute Management bv, een trustbedrijf. Via dit bedrijf zou Ras valse facturen hebben laten betalen voor in totaal circa 5,5 miljoen euro.

Ras is een Nederlandse projectontwikkelaar die in Spanje een golfresort zou ontwikkelen, met geld dat hij van SNS Property Finance leende. In totaal leende hij rond de 145 miljoen euro van de vastgoedtak van SNS, maar het project kwam nooit van de grond, waarna SNS de financiering opzegde.

SNS wilde vervolgens nog een bedrag van 130 miljoen euro van de ondernemer. Omdat hij dit niet betaalde, werd SNS vervolgens eigenaar van het project. Waar die 130 miljoen euro gebleven is, is onduidelijk.

SNS Reaal liet zelf in 2010 al forensisch onderzoek doen door een gespecialiseerd bureau naar verschillende projecten die het gefinancierd had. Ook het golfresort van Ras werd onderzocht. Uit dit onderzoek bleek ook al dat van vele miljoenen die SNS voor het project uitgeleend had, niet duidelijk was waar die aan besteed waren.

De vastgoedtak van SNS Reaal werd na de nationalisatie van de bank en verzekeraar afgesplitst onder de naam Propertize. Het probeert de komende jaren het vastgoed te verkopen, waar het eigenaar van is geworden.

Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op de berichtgeving in het FD. Ondernemer Ronald Ras laat in die krant in een reactie weten dat er geen sprake is van valse facturen en dat het betalingen zijn voor „daadwerkelijk gedane verkopen van grond”.