Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Thom Yorke biedt album aan op downloadsite

Thom Yorke, voorman van Radiohead, heeft vrijdag onverwacht zijn tweede soloalbum uitgebracht. Niet alleen de datum was onverwacht, ook het medium is een verrassing: Yorke biedt zijn nieuwe werk Tomorrow’s Modern Boxes via downloadsite BitTorrent aan.

Het album is te koop voor 6 dollar (4,72 euro). BitTorrent is een bedrijf dat software maakt waarmee je bestanden niet rechtstreeks downloadt, maar ze in kleine stukjes van duizenden computers binnenhaalt.

De keuze voor BitTorrent, een site met naar eigen zeggen 170 miljoen gebruikers per maand, is opvallend, maar past in de experimentele manier van muziek uitbrengen die Yorke en Radiohead eerder aan de dag legden. Zo werd het Radiohead-album In Rainbows in 2007 betaald digitaal aangeboden, maar kon iedereen zelf bepalen hoeveel ervoor te betalen, met hernieuwd debat over de muziekindustrie als gevolg.

In een brief bij dit album schrijven Yorke en producer Nigel Godrich dat de actie een experiment is om muziek aan de man te brengen, zonder de „zelfverkozen poortwachters” in de muziekindustrie. Daarmee bedoelen ze ongetwijfeld Spotify, de streamingdienst waar Yorke en Godrich eerder felle kritiek op uitten. „Als dit werkt, kan iedereen precies doen wat wij hebben gedaan.” Over BitTorrent schrijven ze dat dit een „effectieve manier kan zijn om wat controle over de internethandel terug te geven aan de mensen die het werk hebben gemaakt”. (NRC)