Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Filosofie

Terugkijken: René Gude bij DWDD over het ‘in de bek kijken’ van de dood

Gude vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk.
Gude vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Schermafbeelding DWDD

Filosoof en Denker des Vaderlands René Gude zat vanavond voor de laatste keer aan tafel bij DWDD. Gude heeft kanker en is stervende. Het werd een indrukwekkend gesprek. Bekijk hier de uitzending terug.

Gude was vorig jaar ook te gast bij DWDD om te spreken over ‘humeurmanagement’ en ging daar nu opnieuw verder op in. Volgens hem is slecht humeur een strategie om de wereld te verbeteren.

“Pessimisme hebben we vijftig jaar geprobeerd, maar nu even niet meer. Blatant optimisme is net zo’n stupide strategie die geen rekening houdt met de realiteit. Je moet depressionist zijn, je moet het beest in de bek kijken. Als het klote gaat, gaat het klote. En vervolgens moet je je laten verrassen. Dat probeer je zo lang mogelijk pessimist blijven en dan mislukt dat. En daar krijg je een goed humeur van joh.”

Gude sprak openhartig over zijn naderende dood, waarvan de voorspellingen zijn dat hij het einde van het jaar niet haalt. Hij vertelde dat hij niet bang is voor de dood, maar enigszins onrechtvaardig vindt hij het wel:

“Je moet eerst in het leven streven om het leuk te vinden, en net op dat moment dat je te horen krijgt dat je doodgaat, moet je weer oefenen om er afstand van te doen.”

Kijkers waren enorm onder de indruk van het gesprek:

Twitter avatar SluweVoszz Sluwe Voszz Ik wilde gevat zijn nav dwdd, maar na het interview met Rene Gude, ben ik even sprakeloos. #dwdd
Twitter avatar Japked Japke-d. Bouma Iedereen nog een keer naar René Gude kijken vanavond. En morgen weer. Bewaren. En dan steeds kijken als het moeilijk is. Of nodig #DWDD
Twitter avatar EmationsAdam Matthijs Panhuis Een van de meest boeiende interviews sinds tijden in #dwdd …met denker des Vaderlands René Gude.
Twitter avatar HJKamerbeek Henk Jan Kamerbeek @BartHaver: René Gude, denker des vaderlands, over de dood bij #dwdd. Knap. Intrigerent en nuchter. Terugkijken waard.”
Twitter avatar RonVergouwen Ron Vergouwen René Gude relativeert met moeite zijn verdriet over z’n aanstaande overlijden. Brok in de keel bij hem, toehoorders en ondergetekende. #dwdd

Bekijk hier de uitzending terug:

Gude in NRC: waarom zou je iets doen dat je eerst ook niet deed?

De filosoof is door programmamaker en dichter Wim Brands geïnterviewd voor het boek ‘Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het’ over de troost die de filosofie hem biedt. Ook NRC-redacteur Rosan Hollak interviewde hem afgelopen weekend voor de krant. Gude zei in dat gesprek dat hij vooral doorging met het leven dat hij leidde, zonder al te ambitieuze plannen te maken:

“Als je weet dat je doodgaat, waarom zou je dan ineens dingen gaan doen die je voorheen nooit hebt gedaan? Mij lijkt het een domme strategie. Dan zou je dus het leven met familie, vrienden en collega’s op het laatst een dreun geven door te zeggen: ik ga nu echt leven. Dat lijkt me geen goed signaal over het leven dat je hebt geleid. Bovendien: op die tocht door Australië krijg je vast een lekke band en knallende ruzie met dat jonge ding.”

Lees dat interview hier: We leven niet alleen langer, maar sterven ook langer.