Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Spaanse regering wil referendum Catalonië illegaal laten verklaren

Een groep betogers demonstreert voor de onafhankelijkheid van Catalonië in Barcelona.
Een groep betogers demonstreert voor de onafhankelijkheid van Catalonië in Barcelona. Foto EPA / Toni Albir

De Spaanse regering heeft het Constitutioneel Hof vandaag gevraagd het geplande referendum over onafhankelijkheid van Catalonië als illegaal aan te merken. Premier Mariano Rajoy zei in een verklaring op televisie dat “het doel noch de procedure” te rijmen is met de grondwet.

De leider van Catalonië vaardigde zaterdag een decreet uit waarin staat dat in Catalonië op 9 november een referendum over onafhankelijkheid zal worden gehouden. Dat kon, nadat in de regio onlangs een wet was aangenomen die de stemming mogelijk maakt.

De regering in Madrid wil de wet bij het Constitutioneel Hof aanvechten in de hoop dat deze wordt geschrapt en de stemming kan worden tegengehouden. De verwachting is dat dit inderdaad gebeurt. Een erkende, legale stemming lijkt daarmee voorlopig ver weg. Als het referendum wel doorgaat, krijgen burgers twee vragen voorgelegd: vinden ze dat hun regio een ‘eigen staat’ verdient en zoja, moet deze ‘onafhankelijk’ zijn?

Geïnspireerd door Schotland

Catalonië is één van de rijkste en meest geïndustrialiseerde regio’s van Spanje. De roep om onafhankelijkheid onder de 7,5 miljoen inwoners is al lange tijd sterk, maar nu zijn de Catalanen geïnspireerd door het onlangs gehouden referendum in Schotland. De economische crisis van de afgelopen jaren heeft ook bijgedragen aan de Catalaanse onvrede over de huidige situatie, schreef onze correspondent Merijn de Waal onlangs in NRC Handelsblad (€):

Catalanen klagen dat Madrid het staatsbestel wil hercentraliseren. Dat hun eigen taal en cultuur niet veilig zijn. Dat ze veel afdragen aan de nationale schatkist en weinig terugkrijgen. Deze sentimenten leven al decennia, maar de economische crisis heeft ze fors aangewakkerd.