Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Spaans hof schort Catalaans referendum op

De stembussen bij het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in Barcelona kunnen nog even de kast in nu het referendum voorlopig wordt opgeschort.
De stembussen bij het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in Barcelona kunnen nog even de kast in nu het referendum voorlopig wordt opgeschort. Foto Reuters / Stringer

Het Spaanse constitutionele hof heeft besloten het verzoek van de regering in behandeling te nemen om het geplande referendum over de onafhankelijkheid van de regio Catalonië onwettig te laten verklaren.

Het op 9 november geplande referendum is daarmee automatisch opgeschort tot er een uitspraak is gedaan, bericht persbureau AP. Dat kan maanden, zo niet jaren op zich laten wachten, zei een woordvoerster van het hof. De Spaanse regering had het hof eerder vandaag gevraagd het referendum illegaal te laten verklaren omdat het in strijd zou zijn met de grondwet.

De leider van Catalonië bepaalde afgelopen zaterdag per decreet dat Catalonië op 9 november het referendum zou houden. Dat kon, nadat in de regio onlangs een wet was aangenomen die de stemming mogelijk maakt. Premier Mariano Rajoy noemde het referendumbesluit ‘een ernstige aanval op de rechten van alle Spanjaarden’. Volgens de premier bepaalt de grondwet van 1979 dat over soevereiniteitskwesties alle Spanjaarden moeten beslissen, niet alleen de Catalanen.

Catalonië is één van de rijkste en meest geïndustrialiseerde regio’s van Spanje. De roep om onafhankelijkheid onder de 7,5 miljoen inwoners is al lange tijd sterk, maar de Catalanen raakten geïnspireerd door het recente referendum in Schotland.