Slagwerkers als de zuidpool

Wat moet dat saai zijn om te spelen, denk je als je begaan bent met het lot van de musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Steeds die lang aangehouden noten en stuwende puls, en dat dertien minuten lang. Maar wat ís Richard Rijnvos’ Antarctique een effectief stuk. Het klonk tijdens het Holland Festival 2012 in de Gashouder in Amsterdam en is vastgelegd op dit vijfde volume van de Horizon-serie voor nieuwe muziek. Rijnvos stelde twaalf slagwerkers op als een klok. Die symboliseren de zuidpool, waar alle tijdzones samenkomen en het besef van tijd verdwijnt – de koude orkestratie doet de rest. Kaija Saariaho schrijft in haar op Perzische poëzie gebaseerde Circle Map warmere kleuren voor. Het is muziek die mijlenver afstaat van de klankwerelden van Detlev Glanert (Insomnium), Klaas de Vries (Providence) of James MacMillan, die een anoniem Hodie puer nascitur orkestreerde. Het zijn pakkende stukken die een zeer veelzijdige cd opleveren.

    • Merlijn Kerkhof