Opinie

    • Simone van Saarloos

Op Twitter was hij sappiger dan in het echt

‘Baldewsingh is geen moslimnaam, ik meld het maar even.’ Zaterdagavond in Den Haag. Wethouder Rabin Baldewsingh kondigt zichzelf aan, omdat de presentatrice die de Nacht van de Journalistiek opent over zijn naam struikelt.

Achter Baldewsingh hangt een groot scherm waar steeds nieuwe berichten op verschijnen: een twitterfontein. Meedoen kan: ‘gebruik #nvdj!’. De organisatie hoopt natuurlijk dat de Nacht trending topic wordt, want als er reuring op Twitter is, hoeft de avond zelf eigenlijk niet meer te beginnen. De bezoekers helpen daar graag bij. Hun populariteit groeit immers ook wanneer ze op zaterdagavond bij een succesvol evenement zijn.

Een nieuwe spreker betreedt het podium. Terwijl de energieke wetenschapper zijn media-analyse soepel uiteenzet, verschijnt zijn twitterzelf achter hem op het scherm: ‘Help, ik moet presenteren #nvdj’.

Een paar uur later, nadat de Nacht ook live geslaagd is, zit ik in de trein en lees ik het zoveelste artikel over de dreiging van IS. Twitter en Facebookberichten worden geciteerd. Zo meet de krant wat er gaande is in Nederland (natuurlijk wordt er vooral op ‘moslimnamen’ gelet).

Maar in hoeverre vertegenwoordigen en beïnvloeden die twitterberichten de werkelijkheid? Onlangs schold een anonieme ‘@’ mij uit voor ‘lelijke snol’. Het bericht kwam om 11:54 binnen, maar ik had het niet gezien. Toen ik die middag in de spiegel keek, zag ik er hetzelfde uit als die ochtend vroeg. Vredig leven is niets meekrijgen. Want die keer dat ik ‘Varkenskop!’ naar mijn hoofd geslingerd kreeg en het direct op mijn telefoon las, keek ik toch even anders in de spiegel. Die neus… Invloed is iets wat we zelf toelaten, afhankelijk van zichtbaarheid en aandacht.

Misschien steek ik mijn kop te diep in het zand (‘Struisvogeltrut!’) en zie ik de werkelijkheid van het virtuele niet helder. Maar wat moet je met een mediageile jihadstrijder als de inmiddels beruchte Muhajiri Sháám? Nadat bekend werd dat de Nederlandse overheid zijn paspoort intrekt, kondigde hij een plannetje aan: ‘Dit gaat hilarisch worden! Wel retweeten dudes……’ Daarna stuurde hij een foto rond waaruit blijkt dat hij zijn identiteitsdocument voortaan als boodschappenlijst gebruikt. Een andere tweet van hem, die door de NCTV wordt onderzocht, blijkt een retweet van een retweet. Nog meer verwarring: iemand die ook van dreigen houdt, maar niet van islam, scheldt Sháám voortdurend uit voor pedofiel.

De waarheid ligt allang niet meer in het midden.

Bijna bij Amsterdam, toch nog even op Twitter kijken, #nvdj. Ene Jisca twittert: ‘Dat was een leuke Nacht! Nu naar huis met een mandarijn in de goodiebag <3’. Ook ik vind er één in mijn reclametas. In de Smullers-frietgeur van mijn coupégenoten, eet ik ’m op. Op Twitter was hij sappiger dan in het echt.

    • Simone van Saarloos