Seksschandaal en overloper naar UKIP zorgelijk voor Cameron

Een Conservatief Lagerhuislid stapt over naar eurosceptische UKIP. Leider Farage hoopt dat er meer volgen.

David Cameron is zaterdag, aan de vooravond van het partijcongres van de Britse Conservatieven in Birmingham, in verlegenheid gebracht nadat een staatssecretaris ontslag nam wegens het versturen van expliciete foto’s. Enkele uren eerder liep een Lagerhuislid over naar de UK Independence Party.

Het eerste is pijnlijk, maar overkomelijk. Staatssecretaris voor Maatschappelijke Zaken Brooks Newmark hield de eer aan zichzelf nadat bleek dat hij – getrouwd en vader van vijf kinderen – seksueel expliciete foto’s had verstuurd aan wat geen vrouwelijke pr-medewerker bleek te zijn, maar een verslaggever van tabloid Sunday Mirror.

Het tweede nieuwfeit is vernederender voor Cameron. Mark Reckless is het tweede Lagerhuislid dat overloopt naar UKIP. Net als Douglas Carswell, die vorige maand de stap maakte, zegt Reckless niet te geloven dat Cameron en de partijtop daadwerkelijk grote EU-hervormingen nastreven. Op het partijcongres van UKIP in Doncaster zei Reckless: „De Conservatieve partij is deel van het probleem dat ervoor zorgt dat dit land niet vooruitgaat.”

Het UKIP-partijcongres vrijdag en zaterdag stond in het teken van een aanval op Labour: de eurosceptische partij repte nauwelijks over de EU, maar kwam vooral met plannen om kiezers van de oppositie te winnen.

De kans bestaat dat de overlopers ook andere Conservatieven – en volgens UKIP-partijleider Nigel Farage kan dat eveneens gebeuren met Labour-Lagerhuisleden – op het idee brengen hun partij te verlaten, zeker als Carswell zijn kiesdistrict Clacton terugwint, waar over twee weken een tussentijdse verkiezing wordt gehouden. Sommige partijleden vragen om hardere, rechtsere campagnebeloften om een opmars van UKIP te stoppen.

David Cameron noemde de overstap van Reckless gisteren „contraproductief en zinloos”.