Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Recordaantal migranten komt om tijdens reis Middellandse Zee

Bootvluchtelingen in de haven van Pozzallo in het zuiden van Sicilië, die zijn onderschept door de Italiaanse marine.
Bootvluchtelingen in de haven van Pozzallo in het zuiden van Sicilië, die zijn onderschept door de Italiaanse marine. Foto AFP / Italiaanse marine

Een recordaantal van meer dan drieduizend migranten is dit jaar om het leven gekomen tijdens de overtocht van de Middellandse Zee van Noord-Afrika naar Europa. Het is meer dan het dubbele aantal doden dat in 2011 viel, het jaar waarin tot nu toe het grootste aantal migranten omkwam, zo bericht de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De reis over de Middellandse Zee is de meest dodelijke reis voor illegale migranten. Sinds begin dit jaar registreerde de IOM al de dood van 4.077 illegale migranten tijdens hun reis, driekwart van hen (3072) vielen tijdens de overtocht op de Middellandse Zee. Sinds 2000 vonden al meer dan 22.000 migranten de dood in de Middellandse Zee. In totaal stierven er zeker 40.000 migranten wereldwijd sinds 2000, in een poging om Europa, de VS, Australië en andere landen te bereiken.

De meerderheid van de migranten die jaarlijks sterven, is afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten, schrijft persbureau AFP. In een verklaring zegt de IOM:

“Dit betekent een dramatische toename van het aantal migranten, die Europa proberen te bereiken. Meer dan 112.000 illegale migranten werden in de eerste acht maanden van dit jaar al door de Italiaanse autoriteiten opgespoord. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2013.”

Veel vluchtelingen komen aan in Sicilië. De stroom vluchtelingen zwelt zo aan dat ze steeds vaker moeten uitwijken naar andere havens in het zuiden. Van daaruit reizen ze dan veelal weer naar Milaan waar ze elkaar treffen.

Lees ook deze reportage vanaf het eiland. De vluchtelingen komen met duizenden tegelijk.