Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Protest Hongkong voor democratie breidt zich uit

Demonstranten blokkeren de hoofdweg naar het financiële district in Hongkong.
Demonstranten blokkeren de hoofdweg naar het financiële district in Hongkong. Reuters / Tyrone Sio

De protesten in Hongkong voor democratie breiden zich uit. Reuters spreekt van de grootste onrust in Hongkong sinds het Verenigd Koninkrijk de regio in 1997 overdroeg aan China.

De protesten in het financiële centrum van Hongkong zijn al het hele weekend bezig. Demonstranten willen democratische hervormingen; ze willen dat de bevolking van Hongkong vanaf 2017 een eigen leider mag voordragen voor het bestuur van de stad. China vindt dat die leider eerst door een speciale commissie moet worden gekeurd.

Volgens de organisatoren van het protest waren er vrijdag 80.000 mensen op straat. Er zijn geen cijfers over de opkomst van onafhankelijke partijen.

De Paraplu-revolutie

De lokale regering heeft de oproerpolitie opgeroepen zich terug te trekken, omdat het rustiger is geworden op de straten. De autoriteiten roepen de demonstranten op de straten vreedzaam te verlaten.

Daarvan is echter geen sprake. Demonstranten slapen naast de weg of schuilen voor de zon onder paraplu’s. Ze zijn een symbool geworden voor de demonstraties, die in de volksmond de “Paraplu Revolutie” genoemd wordt. Ze worden ook gebruikt als bescherming tegen pepperspray. Sommige demonstranten dragen maskers om zichzelf te beschermen tegen het traangas dat de politie inzet.

Demonstranten rusten in Hongkong. AFP / Xaume Olleros

Wie zijn de demonstranten?

Het zijn vooral studenten die de straat op gaan. Reuters omschrijft ze als jonge, technisch onderlegde mensen, die zijn opgegroeid met vrijheden die niet bestaan in China. Het Tiananmenprotest van 1989, dat bloedig eindigde, was ook een studentenprotest.

Taiwan houdt de gebeurtenissen nauwlettend in de gaten

Hongkong is een administratieve regio van China, met gedeeltelijke democratie (in tegenstelling tot in China zelf). De demonstranten willen dat dit volledige democratie wordt.

Taiwan houdt de gebeurtenissen goed in de gaten, heeft de Taiwanese president gezegd in een interview met al-Jazeera. Taiwan is een democratie, maar wordt niet erkend als soevereine staat door de Volksrepubliek China.

Vox heeft een helder uitlegstuk over de demonstraties in Hongkong.