Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Economie

Plotseling ontwaakte de Ontake, met honderden klimmers op z’n flanken

Afgelopen zaterdag kwam de vulkaan Ontake in Japan plotseling tot uitbarsting. Op dat moment zaten er ruim 250 mensen op de berg, die verrast werden door het donderende geluid en de dikke rookpluimen. De top van de Ontake was binnen korte tijd met as bedekt en de mensen die op de berg waren, zaten urenlang vast. Velen van hen probeerden zich te verschuilen in de berghutjes die langs de weg naar boven staan. Volgens de laatste cijfers zijn er 36 mensen omgekomen.
De uitbarsting zaterdag.
AP / Kyodo News
Deze foto van de uitbarsting werd zaterdag genomen door een bergbeklimmer.
AP / Kyodo News
Reddingswerkers beklimmen de met as bedekte top van de vulkaan, op zoek naar slachtoffers van de plotselinge uitbarsting.
AFP
Een foto vanuit de lucht toont reddingswerkers die bij een berghut, waarvan het dak beschadigd is geraakt, zoeken naar vermisten.
AP / Kyodo News
Een foto genomen door een bergbeklimmer, waarop te zien is dat mensen wegvluchten voor de ontwakende vulkaan.
AP / Kyodo News
Een andere foto die een bergbeklimmer zelf nam. Mensen vluchten de vulkaan af nadat die plotseling tot uitbarsting kwam.
AP / Kyodo News
De top van de vulkaan, die door de uitbarsting met as is bedekt. Bij de cabine links is een reddingsactie aan de gang.
AP / Kyodo News
Bergbeklimmers dalen af van de vulkaan Ontake op zondagochtend, een dag na de uitbarsting waarbij 250 mensen vast kwamen te zitten en - volgens de laatste cijfers - 36 van hen omkwamen.
AP / Kyodo News
Een bergbeklimmer wordt met een helikopter van de berg gehaald.
Reuters / Kyodo
Reddingswerkers gaan omhoog om vastzittende bergbeklimmers bij de top van de vulkaan te bereiken.
AP / Kyodo News
Reddingswerkers op de berg.
AFP / Kazuhiro Nogi