‘Paraplu-revolutie’ in Hongkong escaleert

Pro-democratiebetogers zijn woedend op China en politie.

Uren na de nachtelijke chaos worden deze maandagochtend al de eerste posters van de ‘paraplurevolutie’ verspreid in Central, normaal het kalme hart van bestuurlijk en financieel Hongkong. De ‘revolutie’ kreeg haar naam doordat betogers alleen hun paraplu als wapen hebben.

Het domein van de haute finance ligt er in de ochtendspits stil bij. Duizenden studenten en pro-democratische Hongkongers blokkeren de drie doorgaande wegen met barricades van lichamen, tentjes, slaapzakken en van de politie ‘geleende’ hekken.

„We hadden geen steen of fles gegooid. Het enige wat wij deden was onze stem verheffen tegen de autoriteiten in Beijing. En toch werden wij bestookt met traangas en pepperspray Het enige waarmee wij ons konden beschermen waren onze paraplu’s”, zegt William Cheung, een 23-jarige student aan de Chinese Universiteit van Hongkong. De beelden van ‘slagveld Hongkong’ zijn de hele wereld overgegaan en zijn een blamage voor stadsbestuur én Chinese autoriteiten.

Oudere, vaderlijk pratende politieagenten proberen de studenten te overreden naar huis te gaan zodat „iedereen weer aan het werk kan”. Maar na de zware confrontatie tussen de Hongkongse en Beijingse autoriteiten aan de ene kant en tienduizenden demonstrerende Hongkongers aan de andere, waarbij 46 gewonden vielen, weigeren studenten en activisten voor meer democratie naar huis te gaan. Universiteiten en scholen in het centrum blijven gesloten en vakbonden roepen op tot stakingen in de haven en in bedrijven op Kowloon. De verontwaardiging is groot over het gebruik van traangas en pepperspray tegen gedisciplineerde, ongewapende studenten, die in Hongkong aanzien hebben. Achter de inzet van de ME gisteren wordt de hand van Beijing vermoed.

Studenten gingen vorig week in staking en begonnen vrijdag met blokkades van overheidsgebouwen. Toen zondagavond tegen hen traangas werd gebruikt, groeide door rechtstreekse tv-uitzendingen en oproepen op sociale media het aantal betogers tot ‘vele tienduizenden’. Dat gebeurde ook omdat de beweging ‘Bezet Central met liefde en vrede’ (zie kader) er zich bij aansloot.

„Dit hebben wij hier nog nooit meegemaakt”, zegt de 83-jarige mevrouw Lok-so. „De overheid behandelt ons alsof wij de vijand zijn, alsof Hongkong een gewone stad in China is”, zegt ze. „Gewone Hongkongers voelen zich gemarginaliseerd. Door de komst van de ‘vastelanders’ gaan de huizenprijzen omhoog en de voorzieningen achteruit’’, klaagt zij, terwijl ze met haar rode paraplu zwaait. Met duizenden anderen wil zij van woensdag 1 oktober – de verjaardag van de Volksrepubliek China – de grootste pro-Hongkongdemonstratie ooit maken.