Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoek dodelijk incident monstertruck Haaksbergen duurt nog dagen

Belangstellenden leggen bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het incident met een monstertruck.
Belangstellenden leggen bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het incident met een monstertruck. ANP / Vincent Jannink

Het onderzoek naar het dodelijke incident met de monstertruck in Haaksbergen gaat waarschijnlijk nog dagen duren. Volgens veiligheidsdeskundige Syan Schaap had de organisatie van het motorevenement rekening moeten houden met een mankement.

Dat zegt hij vanmiddag in NRC Handelsblad. Schaap is strategisch adviseur bij het Event Safety Institute, een expertisecentrum voor evenementenveiligheid. Volgens hem heeft een gebrek aan inzicht van zowel gemeenten als organisaties de afgelopen jaren geregeld tot ernstige ongevallen bij rally’s geleid.

“Wanneer je weet dat je met dit soort enorme gevaartes gaat werken, moet je ook rekening houden met een technisch mankement.”

De organisatie zegt dat mogelijk de remmen van de truck het niet deden, of dat het gaspedaal bleef hangen. Organisator Geerlof Kanis noemt de voorbereidingen “verantwoord”.

“Het was verantwoord. We doen zaken met professionele teams die aangeven hoeveel ruimte ze nodig hebben. Je gaat er niet van uit dat het mis kan gaan.”

Evenement voldeed niet aan internationale richtlijnen

Het evenement voldeed niet aan internationale richtlijnen van de Monster Truck Racing Association Europe. Die organisatie schrijft voor dat veiligheidszones moeten worden gemarkeerd met een fysieke barrière die toeschouwers ervan weerhoudt het rijgebied te betreden. Voertuigen moeten parallel aan het toeschouwersgebied rijden en als ze in de richting van het publiek rijden niet dichterbij komen dan dertig meter. Als voertuigen omkeren, moeten ze dat doen in de richting waar geen toeschouwers staan. In Haaksbergen stonden de toeschouwers rondom het plein.

Tegen RTL Nieuws zei organisator Kanis vandaag dat dat achteraf gezien de mensen beter niet in de rijrichting van de truck hadden kunnen staan. Hij was “niet bekend” met internationale richtlijnen, zei hij.

Onderzoek nog dagen bezig

Het onderzoek is nog dagen bezig, zegt een politiewoordvoerder tegen persdienst Novum. De politie vraagt getuigen meer filmpjes en foto’s te uploaden, omdat dit helpt bij het onderzoek. De politie bekijkt onder meer of de monstertruck remsporen heeft afgelaten. De truck is vanochtend weggesleept.

Chauffeur truck zit nog vast

Gisteren reed een monstertruck in op het publiek tijdens een motorevenement in Haaksbergen. Drie mensen kwamen om, onder wie een kind. Er verkeren volgens de burgemeester zes mensen in kritieke toestand. Achttien mensen zijn behandeld voor verwondingen.

De chauffeur van de monstertruck zit vast. Volgens zijn advocaat is hij er kapot van. Hij wordt verdacht van dood door schuld, wat niet betekent dat hij ook daadwerkelijk wordt vervolgd.