Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Oh, wat waren ze bij de Poolse tv blij met wereldkampioen Kwiatkowski

De wereldkampioen wielrennen op de weg heet sinds gisteren Michal Kwiatkowski. In zijn thuisland, Polen, was de vreugde bij de commentatoren tijdens de live-uitzending ongekend - en dat leverde prachtige televisie op.

Voor de pas 24-jarige Kwiatkowski (van Omega Pharma-Quick Step) was het de grootste overwinning uit z’n carrière tot nu toe.

Met nog zeven kilometer te gaan (op 1:10 in het filmpje) demarreerde hij, waarna hij grote jongens als Gilbert, Gerrans en Valverde tot aan de finish voor wist te blijven.

En oh, wat zijn de Poolse versies van Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra daar blij mee. Het duo - Dariusz Baranowski en Cezary Zamana, beiden oud-renner - schreeuwt Kwiatkowski naar de streep toe, maar het mooist zijn de slotmeters (vanaf 8:40) als duidelijk is dat hij de overwinning niet meer weg gaat geven. In koor: “Michal, Michal, Michal!”

http://youtu.be/MIIVQs8OcV0