Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Economie

Verloren pootje groeide terug

foto: Proceedings of the Royal Society B

Een kleine amfibie die 300 miljoen jaar leefde, kon al verloren pootjes laten teruggroeien, net zoals moderne salamanders doen. Salamanders werden altijd als buitenbeentje van het dierenrijk gezien, maar deze vondst laat zien dat hun vermogen om geamputeerde ledematen te regenereren ooit wijder verbreid was.

Drie Duitse paleontologen schrijven dat in Proceedings of the Royal Society B. Ze zagen vreemde afwijkingen in de pootjes van goed bewaarde fossielen van de oeramfibie Micromelerpeton: gespleten vingers of versmolten polsbeentjes.

De paleontologen herkenden deze als foutjes die ook bij salamanders ontstaan als ze een poot teruggroeien. De onderzoekers weten niet of Micromelerpeton alleen als larve, of ook als volwassene ledematen kon teruggroeien.