Stof in hersens dempt symptomen Tourette

De hersenen van patiënten die lijden aan het syndroom van Gilles de la Tourette veranderen geleidelijk, waardoor plotselinge, ongewilde, stereotype bewegingen en uitroepen in ernst verminderen naarmate zij volwassen worden. Neurowetenschappers van de Universiteit van Nottingham hebben ontdekt dat dit te danken is aan de remmende invloed van de neurotransmitter GABA. Deze stof hoopt zich bij patiënten steeds meer op in een klein gebiedje van de motorische hersenschors waar de tics ontstaan. Dat werd niet gezien bij controlepersonen. De onderzoekers hopen nu dat hun ontdekking ertoe zal leiden dat zij Tourette-patiënten kunnen behandelen met directe breinstimulatie, waarbij ze de GABA-concentratie specifiek in dit gebiedje kunnen verhogen. Dat schreven zij in Current Biology.

    • NRC