Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Netanyahu vergelijkt raketten op Gaza met luchtaanvallen op IS

Netanyahu had ook dit jaar weer beeldmateriaal bij zich. Op de foto in zijn hand zouden kinderen bij een raketlanceerinstallatie staan van Hamas.
Netanyahu had ook dit jaar weer beeldmateriaal bij zich. Op de foto in zijn hand zouden kinderen bij een raketlanceerinstallatie staan van Hamas. Foto AFP / Andrew Burton / Getty Images

De Israëlische premier Netanyahu heeft in zijn speech voor de Verenigde Naties vanavond de recente luchtaanvallen van het Westen op doelen van IS vergeleken met de Israëlische bombardementen op Gaza tijdens het laatste conflict met de Palestijnen. Netanyahu noemde IS en Hamas “loten aan dezelfde stam”.

De Israëlische premier ging tekeer tegen landen die Israël veroordeelden voor de bombardementen op Hamas terwijl de VS en andere landen worden geprezen voor de aanvallen op IS en andere extremistische groeperingen:

“Deze wereldleiders begrijpen kennelijk niet dat IS en Hamas loten van dezelfde giftige stam zijn.”

Voor Netanyahu zijn alle islamitische extremistische groeperingen momenteel één pot nat, zegt NRC-correspondent Derk Walters vanuit Israël:

“Hezbollah, Jabhat al-Nusra, IS; hij gooide alle militante groepen op één hoop. Wat hij retorisch wel sterk deed, was dat hij iedere keer een militante leider citeerde. Vervolgens wees hij dan naar de zaal en zei ‘this should be a concern for you all’.”

Netanyahu: eerst samenwerken met Arabische landen

Opvallend was ook dat Netanyahu een ander route suggereerde voor het vredesproces om tot een oplossing te komen voor het conflict met de Palestijnen, vertelt Walters.

“De gebruikelijke gedachte is dat Israël eerst vrede moet sluiten met de Palestijnen en daarna met de rest van de Arabische wereld. Maar Netanyahu zei nu dat hij dit wil omdraaien. Eerst moet Israël samenwerken met landen als Egypte, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië op het gebied van landbouw, gezondheidszorg, onderwijs en regionale veiligheid. En uit die samenwerking moet dan een oplossing voor het conflict komen.”

De Palestijnse premier Abbas hield afgelopen donderdag nog een felle anti-Israëlische toespraak en diende een resolutie bij de Veiligheidsraad in met een tijdschema voor de terugtrekking van Israëlische militairen van Palestijns grondgebied.

Volgens Walters lijken beide partijen in die zin een koerswijziging van hun beleid na te streven die “totaal niet op elkaar aansluiten”. De gedachte van Netanyahu is ook NRC-correspondent Guus Valk in de VS opgevallen:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Interessant dat Netanyahu de focus verlegt van de Palestijnse Autoriteit naar Egypte, VAE en Saoedie-Arabië. #unga
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Betekent Netanyahu’s speech dat het Arab Peace Initiative weer op tafel ligt? Hij was altijd tegen. http://t.co/x6M27bl2xk