Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Natuurlijk heeft Japanse SoftBank een oogje op Hollywood

China and Japan. Maps from NASA imagery
China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Japanse telecomfirma SoftBank zit al goed in de Amerikaanse markt, met een meerderheidsbelang in mobiele aanbieder Sprint. Nu heeft SoftBank een oogje op Amerikaanse content en entertainment; de DreamWorks Animation Studio overweegt een overname door de Japanners te aanvaarden.

SoftBank heeft kort geleden de Indiase deal closer Nikesh Arora aangetrokken. Hij maakte furore bij Google, en moet nu zorgen voor inhoudelijke groei van het Japanse bedrijf. Een poging om de Universal Music Group van Vivendi te kopen, mislukte. Dreamworks heeft wél belangstelling voor een bod, dat volgens de LA Times en de Hollywood Reporter neerkomt op 32 dollar per aandeel: tien dollar hoger dan de huidige beurskoers.

DreamWorks wordt geleid door mede-oprichter Jeffrey Katzenberg. De studio kende grote successen, zoals Shrek en vorig jaar Croods. Maar dit jaar ploetert het bedrijf. Drie recente tekenfilms hebben verlies opgeleverd. Dat maakt een mogelijk overname op gunstige voorwaarden door ‘de Japanse Bill Gates’, Masayoshi Son, extra aantrekkelijk.

SoftBank trok aandacht met een bescheiden investering van 20 miljoen dollar in Alibaba in 2000 - die sinds de recente beursgang 60 miljard dollar waard is geworden. Geld is er dus. De Japanse en Amerikaanse media berichten dat DreamWorks een goede manier zou kunnen zijn om Sprint aantrekkelijker en competitiever te maken in de VS.

Stabiliteit ver te zoeken in Hong Kong

Staat de toekomst van Hong Kong als mondiaal financieel centrum op het spel? Wel volgens Chief Executive Leung Chun-ying. Vanochtend sprak hij in reactie op de pro-democratie-demonstraties in de autonome regio. De “stabiele ontwikkeling is er al zo lang afhankelijk van dat iedereen zich vreedzaam opstelt en de wet respecteert”, zei hij, live op televisie. “We willen niet dat Hong Kong chaotisch wordt.”

De massale protesten, aangedreven door studenten, zijn op hun beurt een respons op het Chinese decreet dat alleen door Bejing goedgekeurde kandidaten mogen meedoen aan de verkiezingen om Leung op te volgen. Ze worden georganiseerd door Occupy Central - geen familie van de anti-kapitalistische beweging met dezelfde naam. Hun strijd voor democratische hervormingen zal doorgaan, beloven zij.

Dit weekend vielen er 34 gewonden bij botsingen met de politie. Dramatische beelden laten zien hoe de politie dit weekend mensenmassa’s aanpakt met traansgas. Zoals Bloomberg schrijft: “De protesten dreigen een van de energiekste financiële centra ter wereld, een investeringspoort naar China, te verstoren.”

Na de raket, nog een opsteker voor New Delhi

India is juist wél stabiel. Althans, dat vindt Standard & Poor’s.  De kredietbeoordelaar heeft het land een zet in de rug gegeven door de rating van “negatief” terug te brengen naar “stabiel”. S&P heeft vertrouwen in de huidige regering en de beloofde economische en fiscale hervormingen.

Dat weerspiegelt volgens minister Arvind Marayam van Economische Zaken “zowel de bereidheid als de capaciteit om een deel van India’s verloren groeipotentieel” te herstellen.

India haalde vorige week nog het wereldnieuws door voor een schijntje (63 miljoen euro) een onbemand ruimteschip in een baan om Mars te brengen. Die prestatie dreef sommige andere landen tot wanhoop. “De toekomst sloeg Australiërs in het gezicht”, schreef News.com, dat zich afvroeg waarom India dit wel kan, en Australië niet.

De Indiase premier Modi sprak de afgelopen week met een nieuw zelfbewustzijn bij de VN in New York, en gisteren richtte hij zich daar tot de Indiase diaspora met een optreden in de rock- en sport-tempel Madison Square Garden. De overwegend welvarende 2,8 miljoen Indiase Amerikanen vertegenwoordigen een belangrijk blok - ook in financieel opzicht - voor Indiase politici.