Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Met een beetje reeks ben je er zo weer bovenop

De reeksen komen uit ’t oosten: PEC wint alles thuis, Twente ongeslagen, Heracles nog op nul.

D e Spanjaarden hebben er een mooie uitdrukking voor: una mala racha. Vrij vertaald in het Nederlands: een slechte reeks. In zo’n periode lijkt het wel of er een vloek op een club rust. Heracles weet er alles van. Zeven gespeeld nul punten. Nog één nederlaag en de club uit Almelo heeft samen met FC Volendam (1963-1964) en MVV (1968-1969) de slechtste seizoensstart ooit in handen. Blijf dan maar eens rustig als ambitieuze provincieclub, die juist aan de verbouwing van het stadion bezig is.

Hoe maak je een einde aan een reeks van nederlagen? Voorzitter Jan Smit greep na vier duels in en slachtofferde trainer Jan de Jonge. Een schokeffect bleef uit. Onder de voormalige assistent-trainer John Stegeman kwamen er nog eens drie verloren wedstrijden bij. Al moet wel worden vermeld dat het programma van de laatste drie speelronden niet in het voordeel van de nieuwe coach was: Ajax (uit), FC Twente (thuis) en PEC Zwolle (uit). Maar dat hoort nu eenmaal bij de Wet van Murphy.

Heracles leek zaterdagavond op het kunstgras van PEC Zwolle op weg de ban te breken. Het spel van de nummer achttien van de eredivisie was goed genoeg om het succeselftal van Ron Jans bij te kunnen benen totdat de jonge linksback Mark Engberink (22) in de tachtigste minuut bij een 2-2 stand een onbesuisde tackle maakte op Soufian Moro. Het was alweer de tweede rode kaart van een Heraclied dit seizoen. In de laatste tien minuten brak PEC Zwolle het verzet van Heracles en liep via doelpunten van Stef Nijland en Jesper Drost uit naar een 4-2 overwinning.

In Zwolle is precies het omgekeerde aan de gang als in Almelo. Daar beleven ze gouden tijden. Bekerwinnaar PEC Zwolle gaat met vijftien punten samen met PSV en Ajax aan de leiding in de eredivisie en maakt een ongekende start van het seizoen mee. PEC Zwolle won voor het eerst alle vier de thuiswedstrijden van het seizoen. Zondag treedt de ploeg in de Arena aan tegen Ajax waar het zowel in de bekerfinale als in de eindstrijd van de Johan Cruijff Schaal van won. Een reeks van drie overwinningen op rij tegen Ajax zou een unicum betekenen.

Op zo’n 35 kilometer afstand van het Zwolse IJsseldelta Stadion maakte Feyenoord op zaterdagavond in De Adelaarshorst met een klinkende 4-0 overwinning een einde aan een negatieve spiraal. Het elftal van Fred Rutten hield zich vorige week na een onterechte thuisnederlaag tegen Ajax nog vast aan het vertoonde spel. „Als we zo door blijven spelen, dan komen de punten vanzelf”, zo zei hij. Een paar dagen later werd Feyenoord echter in het bekertoernooi uitgeschakeld door Go Ahead Eagles. Bestuur, technische staf, spelers en supporters waren de wanhoop nabij. Het was zo’n moment waarop de clubleiding clichématig het vertrouwen in de trainer uitsprak. Dit keer deed technisch directeur Martin van Geel dat.

Rutten stelde voor het eerst een middenveld met Karim El Ahmadi, Jordy Clasie, Lex Immers en Jens Toornstra op waarmee het elftal nu veel beter in balans is. Wie Feyenoord zag spelen kan zich niet voorstellen dat de club vier wedstrijden op rij had verloren. Hoe diep het verlangen naar een goed groepsresultaat zat, bleek nadat Feyenoord via een eigen doelpunt van Giliano Wijnaldum op een 1-0 voorsprong kwam. Alle spelers van Feyenoord liepen naar de bank om de technische staf in de vreugde te betrekken. Feyenoord liep met 4-0 winst uit naar de grootste uitzege sinds november 2011 toen Vitesse met dezelfde cijfers werd verslagen.

Vitesse symboliseert dit seizoen misschien nog wel het meeste van alle clubs de grilligheid van de eredivisie. De Arnhemse club begon het seizoen met slechts één punt uit vier wedstrijden. Hoofdtrainer Peter Bosz hield vertrouwen in zijn spelers en zag dat de laatste weken beloond met resultaten. De wijze waarop Vitesse op zaterdag tegen Dordrecht met een 6-2 overwinning een einde maakte aan een reeks van zes uitnederlagen op rij was verbluffend.

In de onvoorspelbare eredivisie is regelmaat een uitzondering. Ajax bewees de laatste vier seizoenen dat de ploeg die goede reeksen neer kan zetten, het kampioensschap opeist. Na vier gelijke spelen komt FC Twente nu met drie zeges op rij langzaam bovendrijven. De ploeg is als enige in de eredivisie ongeslagen. En in de eigen Veste is het elftal van Alfred Schreuder al 25 wedstrijden zonder nederlaag. Maar tevreden was de trainer van FC Twente na de 3-1 zege op FC Utrecht allerminst. Het spel was ondermaats.

Stegeman van Heracles zou er voor tekenen: slecht spelen en drie punten pakken. Als er aan die ellendige reeks maar een einde komt.