Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kans op aanslag ‘ietsje groter’ door IS-missie, maar niet overdrijven

De kans op een aanslag in Nederland is ‘ietsje groter’ nu het kabinet heeft besloten mee te doen met de internationale strijd tegen IS, maar het gevaar moet niet worden overdreven. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof vanochtend in de Tweede Kamer.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, eerder deze maand in de Kamer.
Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, eerder deze maand in de Kamer. Foto ANP / Bart Maat

De kans op een aanslag in Nederland is “ietsje groter” nu het kabinet heeft besloten mee te doen met de internationale strijd tegen IS, maar het gevaar moet niet worden overdreven. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof vanochtend in de Tweede Kamer.

Schoof is daar samen met andere deskundigen om de Kamer bij te praten over de missie tegen Islamitische Staat. Die briefing geldt als voorbereiding op het Kamerdebat over de missie, dat donderdag gehouden wordt. Een ruime meerderheid steunt de plannen.

Dreigingsniveau blijft op een-na-hoogste niveau

Volgens Schoof is het nu “meer voorstelbaar” dat Nederland een doelwit wordt, maar is ongerustheid niet nodig. Het dreigingsniveau blijft op ‘substantieel’ en wordt niet verhoogd naar ‘kritiek’.

Er zijn vier dreigingsniveaus; ‘substantieel’ is het op een na hoogste en stelt dat de kans op een aanslag in Nederland “reëel” is.

Wat Nederland precies gaat doen:

  • Het kabinet gaat zes F-16’s inzetten om kampen en andere doelen van Islamitische Staat (IS) in Irak te bombarderen, en stelt nog twee extra toestellen beschikbaar als reserve;
  • Er zijn 250 militairen betrokken bij de F-16’s, die grotendeels in Jordanië worden gestationeerd;
  • Daarnaast levert het leger 130 special forces om de Iraakse en Koerdische strijdkrachten te trainen.

Er gaan dus in totaal 380 Nederlandse militairen naar het Midden-Oosten om samen met de Verenigde Staten en andere bondgenoten IS te bestrijden.

‘F-16’s en militaire trainers lopen geen groter risico’

Ook commandant der strijdkrachten Tom Middendorp is in de Tweede Kamer; hij zei daar dat IS (ondanks dat ze afweergeschut hebben buitgemaakt waarmee ze helikopters kunnen raken) voor zover bekend geen F-16’s uit de lucht kan schieten.

“Voor zover wij weten beschikt IS niet over zwaardere systemen waarmee ze vliegtuigen op grotere hoogte kunnen aangrijpen”.

Amerikaanse en Franse gevechtsvliegtuigen hebben volgens Middendorp “nog geen enkele hinder” ondervonden bij het bombarderen van IS-stellingen.

En wat is het gevaar voor de militaire trainers die naar Irak gaan? De kans dat zij bijvoorbeeld ontvoerd worden is beperkt, zei Middendorp, omdat ze hun werk doen op een vaste, afgeschermde locatie buiten IS-gebied.

Middendorp ging ook in op het advies aan militairen om hun uniform niet langer op straat of in het openbaar vervoer te dragen. Die “normale maatregel” moeten we “niet groter maken dan hij is”, zei hij. In andere landen die met de IS-missie meedoen, zoals Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en België, heeft men dat de militairen ook geadviseerd.