Imponerende film bij plaat Thé Lau

‘Platina Blues’ is één take van 40 minuten.

Journalisten, acteurs, filosofen, muzikanten; het is opmerkelijk hoe veel mensen momenteel in de openbaarheid vertellen over hun ongeneeslijke ziekte en de naderende dood. De grens tussen privésfeer en de publieke ruimte is op vele terreinen aan het verschuiven. Dood en ziekte vormen geen uitzondering. De tijd dat de naderende dood vooral met taboes was omgeven, lijkt voorbij.

Niemand kan zijn ontgaan dat popmuzikant Thé Lau, de voorman van The Scene, eerder dit jaar de dood is aangezegd. Sindsdien werkt hij als een bezetene en kwam hij met een nieuwe plaat, afscheidsconcerten, een nieuwe roman, en nu ook nog een film, die op het Nederlands Film Festival in Utrecht in première ging. Thé Laus protest tegen het doven van het licht is ronduit indrukwekkend.

De zanger vroeg aan de bevriende film- en theatermaker Threes Anna een ‘clip’ of een film te maken bij zijn plaat Platina Blues, waarop hij in 40 aaneengesloten minuten zijn visioenen en gedachten beschrijft tijdens een doorwaakte nacht in het ziekenhuis, terwijl de morfine via het infuus zijn arm in sijpelt. De regisseur koos niet voor een simpele oplossing: ze besloot een film te maken van één shot van 40 minuten, van de schouder gedraaid door cameraman Richard van Oosterhout, en op één locatie: een oude suikerfabriek in Halfweg.

Thé Lau heeft zelf alleen een cameo in de video: op een van de meest intieme momenten van de muziek zit hij aan een tafel met een glas wijn en rookt rustig een sigaret.

Veel geld was er niet, en uiteraard ook niet veel tijd. Het resultaat is opmerkelijk en overtuigend. De theatrale achtergrond van de regisseur, die tien jaar de leiding had van theatergroep Dogtroep, is goed zichtbaar. Ze werkt met schaduwen en videoprojecties, een beperkt aantal rekwisieten en vooral met dansers om de angstige, opstandige, introspectieve muziek te vangen. Thé Lau wil dat de film te zijner tijd beschikbaar komt op YouTube, hij werkt nu aan een Engelstalige versie. Hij hoopt de muziek ook nog een keer live te kunnen uitvoeren. Maar voorlopig is de film nog alleen te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht (30 september), en daarna in Eye, Amsterdam (11 oktober).

    • Peter de Bruijn