Duizenden strijden met ‘sit ins’ voor democratie

De politie in Hongkong heeft gisteravond waterkanonnen en traangas ingezet tegen de grootste pro-democratische demonstraties sinds 1997, het jaar dat de voormalige Britse kolonie terugkeerde in Chinese handen. Sinds vrijdag protesteren duizenden betogers met ‘sit ins’ voor overheidsgebouwen tegen de beperkingen die China de semi-onafhankelijke regio heeft opgelegd. Anders dan eerder beloofd mogen inwoners bij de verkiezingen van 2017 alleen stemmen op door Bejing ‘goedgekeurde kandidaten’. Studenten in Bejing begonnen de protesten een week geleden, die daarna zijn overgenomen door Occupy Central in Hongkong. De straten in het centrum zijn afgezet. Gisteren probeerden duizenden betogers in te breken op een politiekordon, waarop agenten spoten met traangas. Er zijn 26 gewonden naar het ziekenhuis afgevoerd.

    • Ap