Monstertruck rijdt publiek in: twee doden

Foto Eric Brinkhorst

„Het lijkt alsof we in een slechte film terecht zijn gekomen”, zegt Geerlof Kanis. Hij is organisator van het auto- en motorspektakel in Haaksbergen waarbij gistermiddag twee doden en 24 gewonden zijn gevallen, onder wie zes zwaargewonden. Tijdens de slotmanifestatie van AutoMotorSportief reed een monstertruck het publiek in.

Het ging het mis toen het voertuig met reuzenbanden en een vermogen van 1.500 pk over een aantal auto’s heen reed en niet op tijd stopte. Volgens toeschouwer Freek Lassche reed de truck scheef over de laatste sloopauto’s en remde hij niet af. De truck reed tegen de dranghekken, het publiek in. „En toen was het stil. Het is een ramp”, reageert hij. Vlak bij het plein zit een vrouw in een auto, gehuld in een ‘mantel’ van folie. Haar man is gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Ze is niet in staat iets te zeggen.

De vraag of er op het plein wel voldoende ruimte was voor de stunt en hoe het zit met de vergunning voor het evenement, kon tijdens een persconferentie nog niet beantwoord worden. Volgens organisator Kanis was er genoeg afstand tot het publiek: „Het was verantwoord.” Justitie onderzoekt de zaak.

Volgens burgemeester Hans Gerritsen van Haaksbergen is het niet uitgesloten dat het dodental oploopt: „Een aantal van hen is in zeer kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.” Gerritsen bezocht gisteravond het historische stationnetje waar omstanders en verwanten zijn opgevangen. Daar heerste totale verslagenheid. De burgemeester sprak over een inktzwarte dag voor Haaksbergen.