Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

En ineens was er weer Thom Yorke

Radiohead-zanger Thom Yorke zette zijn nieuwe album online. Zo rebelleert hij tegen de muziekindustrie.

Foto
Foto

Thom Yorke heeft vrijdagavond ineens zijn tweede soloalbum uitgebracht. Niet alleen de datum was onverwacht, ook het medium is een verrassing: Yorke biedt zijn nieuwe werk Tomorrow’s Modern Boxes via downloadsite BitTorrent aan.

Yorke, de wat enigmatische zanger van de Britse band Radiohead, liet de opvolger van zijn debuut The Eraser (2006) voorafgaan door geheimzinnige aanwijzingen op sociale media, wat al speculatie uitlokte over nieuw werk van ofwel Radiohead, ofwel zijn project Atoms for Peace of solowerk. En toen was daar dan Tomorrow’s Modern Boxes, voor 6 dollar (4,72 euro) te koop via BitTorrent, een bedrijf dat software maakt waarmee je bestanden niet rechtstreeks downloadt, maar ze in kleine stukjes van duizenden computers binnenhaalt.

De keuze voor BitTorrent, een site met naar eigen zeggen 170 miljoen gebruikers per maand, is opvallend, maar past in de experimentele manier van muziek uitbrengen die Yorke en Radiohead eerder aan de dag legden. Zo werd het Radiohead-album In Rainbows in 2007 betaald digitaal aangeboden, maar kon iedereen zelf bepalen hoeveel ervoor te betalen, met hernieuwd debat over de muziekindustrie als gevolg.

Zonder de ‘poortwachters’

In een brief bij dit album schrijven Yorke en producer Nigel Godrich dat ook het uitbrengen bij BitTorrent een experiment is om muziek aan de man te brengen, zonder de „zelfverkozen poortwachters” in de muziekindustrie. Daarmee bedoelen ze ongetwijfeld Spotify, de streamingdienst waar Yorke en Godrich eerder felle kritiek op uitten. „Als dit werkt, kan iedereen precies doen wat wij hebben gedaan.” Over BitTorrent schrijven ze dat dit een „effectieve manier kan zijn om wat controle over de internethandel terug te geven aan de mensen die het werk hebben gemaakt”.

Bij BitTorrent maakten ze van de gelegenheid gebruik om voor het eerst met de in juli aangekondigde betaalde ‘bundles’ te experimenteren. Een woordvoerder zegt tegen muzieksite Billboard dat het een manier is om geld bij muzikanten te krijgen, in plaats van de platenlabels: „De grote labels lijken het op te geven. Er is geen duidelijk pad voor nieuwe artiesten en het meest innovatieve uit de sector is dat Apple een tooltje uitbracht om een album te kunnen verwijderen.”

Dat laatste is een sneer naar Apple, dat het nieuwe album van U2 automatisch in ieders iTunes zette, een veel bekritiseerde actie.