Media

Dit schrijven andere media vandaag

HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN
HITZUM - Friese paarden in een weiland tijdens de zonsopkomst in Hitzum, Friesland. Het belooft een van de warmste dagen van het jaar te worden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Twee doden. Zes zwaargewonden. Achttien overige gewonden. “Een inktwarte dag voor Haaksbergen”, zoals de burgemeester zegt. Het nieuws van de dag is niet financieel-economisch van aard. Het gaat om een feestelijke autoshow in de Overijsselse plaats, die zondagavond volledig misliep. Video van toeschouwers laat zien hoe een monster truck met gigantische wielen en 1500 pk na een stunt op het publiek in rijdt, zoals op nrc.nl te bekijken is.

De chauffeur is aangehouden, nadat tal van omstanders de slachtoffers te hulp schoten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft meteen een onderzoek ingesteld.

De stunt was bedoeld als spectaculaire afsluiting van een feestweekend, schrijft het AD. Loco-burgemeester Peter van Vlaanderen is diep geschokt: “Een mooie feestelijke middag is geëindigd in een drama. Dit is een ramp voor Haaksbergen.”

SNS wil nu normaal doen

Of het over ’t bankwezen gaat of over ons, de cliënten, laten we maar in het midden. Maar in zijn nieuwe gedaante heeft SNS Bank een nieuw motto, schrijft de Telegraaf: doe maar gewoon.

De vorig jaar genationaliseerde bank is nagenoeg gescheiden van verzekeraar Reaal, meldt de krant, en staat bijna weer op eigen benen. Bankieren moet nu weer normaal worden. Alleen de gemiddelde Nederlander moet zich er thuis voelen. “Het vertrouwen in de financiële sector bij burgers en consumenten is nog lang niet terug op het niveau waarop we het willen hebben”, erkent Dick Okhuijsen, de topman van SNS Bank, in een interview. “En ja wij bij SNS Reaal hebben ook ons deel bijgedragen aan die situatie. Wij hebben dure lessen geleerd, ook ik persoonlijk.”

Ondernemer op de hindernisbaan

Hindernislopen, zo zou ondernemen in Nederland moeten worden genoemd. In de Volkskrant wordt bericht over onderzoek van Actal, waaruit blijkt dat ondernemers met maar liefst 136 drempels te maken hebben. “Ze zijn complex, onderling tegenstrijdig, gebruiken uiteenlopende criteria en meestal ontbreekt de ratio erachter.”

De ‘administratieve lastendruk’ is groot, juist voor hen met een eigen bedrijf. De winnaars zijn externe raadgevers, die moeten adviseren hoe je alle regelgeving moet volgen. De verliezers zijn de ondernemers, die samen voor twee miljard euro opdraaien. Want bedrijven gaan toch in de fout, “omdat ook de externe adviseur geen chocolade van de regels kan maken”.