Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Dit is wat je vandaag moet weten

blank yellow adhesive note on white background with shadow
blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is ons dagoverzicht.

Twee doden. Achttien gewonden. “Een inktzwarte dag voor Haaksbergen”, zoals de burgemeester zegt. Het nieuws van de dag is niet financieel-economisch. Op een autoshow in de Overijsselse plaats ging het zondagavond mis; een monster truck reed na een stunt op het publiek in.

Een huis kost in Nederland nu gemiddeld evenveel als in 2003. Maar dat zegt vrij weinig over de uitschieters. We zetten er een aantal op een rij. Kun jij inschatten wat deze eigenaren voor hun woning vragen? Doe onze quiz.

Van plan om zelf een boerenbedrijf te beginnen? Vergeet dan kippen, varkens en bloemen - die sectoren hebben het zwaar. Begin liever een kamelenboerderij. Of een met buffels. Daar liggen mogelijkheden.

Incassobureaus geven tegenwoordig korting op openstaande schulden: 50 procent eraf als je nu betaalt. Want als mailen, bellen en langsgaan allemaal niet werken, moet je als schuldeiser toch iets.

Poldernieuws

SNS staat bijna weer op eigen benen. Het doel volgens de Telegraaf: normaal doen als normale bank voor normale mensen.

In Nederland is ondernemen geen eenvoudige zaak, met dank aan de overheid. De Volkskrant schrijft over de 136 drempels die de ondernemer tegenkomt

While you were sleeping… in the US

De hardnekkigste aannames over de zeer rijken kloppen niet, valt te lezen in The Washington Post. Hun politieke invloed is duur maar beperkt, steeds meer miljardairs geven alles weg.

De succesvolle oprichter van investeringsfonds Pimco, Bill Gross, is heengezonden. Niet heel slim, schrijft The Economist, om jezelf als een god te verheerlijken en met Justin Bieber te vergelijken.

Willen we echt mobiel kunnen bellen in een volle cabine op tien kilometer hoogte? Nee, vinden veel Amerikaanse congresleden, zoals de LA Times meldt.

While you were sleeping… in Asia

Voor content moet je nog altijd in Hollywood zijn. En dus heeft de Japanse telecomfirma SoftBank plannen om animatiestudio DreamWorks over te nemen, volgens de Hollywood Reporter.

De politie treedt hard op tegen pro-democratie demonstranten in Honk Kong. Voor de stabiliteit van het financiële centrum wordt gevreesd, schrijft Bloomberg.

Het goede nieuws houdt aan voor India. Na de geslaagde raketlancering, meldt Reuters, is er nu de opwaardering van de Indiase economie door Standard & Poor’s.

Veel succes vandaag. Dit dagoverzicht versturen we ook iedere ochtend als nieuwsbrief. Interesse? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.