Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Derde dode door monstertruck Haaksbergen - vijf mensen in kritieke toestand

Een derde persoon is om het leven gekomen doordat een monstertruck tijdens een motorevenement In Haaksbergen gisteren op het publiek inreed. Nog vijf mensen verkeren in kritieke toestand.

In het centrum van Haaksbergen reed gisteren een monstertruck in op het publiek tijdens een motorevenement.
In het centrum van Haaksbergen reed gisteren een monstertruck in op het publiek tijdens een motorevenement. ANP

Een derde persoon is om het leven gekomen doordat een monstertruck tijdens een motorevenement in Haaksbergen gisteren op het publiek inreed. Vijf mensen verkeren in kritieke toestand.

Dat heeft burgemeester Hans Gerritsen laten weten. De personen die zijn overleden zijn twee volwassenen (een man en een vrouw) en een kind (een jongen).

Tijdens het evenement Auto Motor Sportief in Haaksbergen reed gisteren een monstertruck in op het publiek, dat op zo’n 30 à 35 meter afstand stond. Omstanders hebben het incident verschillende malen vastgelegd (let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren).

‘Chauffeur zit nog vast’

De chauffeur van de monstertruck is aangehouden. Hij wordt verdacht van dood door schuld, laat zijn advocaat aan de regionale zender RTV Oost weten. Dat wil niet zeggen dat justitie hem daar ook voor gaat vervolgen. Vandaag beslist de officier van justitie volgens de advocaat of de chauffeur nog langer vast blijft zitten.

Evenement voldeed niet aan internationale richtlijnen

Het evenement voldeed volgens diverse media niet aan internationale richtlijnen. Zo schrijven richtlijnen van de Monster Truck Racing Association (MTRA) voor dat het publiek niet in de rijrichting van de truck mag staan. Het publiek in Haaksbergen stond rondom het plein.

De organisator van het evenement zegt tegen RTL Nieuws “niet bekend” te zijn met de internationale richtlijnen. Wel is volgens Geerlof Kanis goed overlegd met verschillende instanties over de veiligheid. Achteraf gezien hadden mensen beter niet in de rijrichting van de truck kunnen staan, zegt hij.

“Maar met alle kennis die we vooraf hadden, leek het zo op een veilige manier te kunnen.”

‘Prachtige dag geëindigd in drama’

In het gemeentehuis is een condoleanceregister ingericht. Ook is er een digitaal condoleanceregister geopend. Bij de plaats van het incident kunnen mensen bloemen neerleggen.

“Wat begon als een prachtige nazomermiddag, is geëindigd in een drama”, laat burgemeester Gerritsen in een verklaring weten:

“Direct na het ongeluk is onze zorg uitgegaan naar de mensen die getroffen zijn. Hulpverleners, omstanders en gemeente hebben hieraan absolute prioriteit gegeven. Ik heb hier zeer grote waardering voor. De komende dagen concentreren wij ons op de nazorg van de slachtoffers en de onderzoeken die zijn gestart naar de toedracht.”