Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Cellosuites zonder spanning

Alle cellisten lijken tegenwoordig op elkaar, is een klacht die je soms hoort. Maar laat een cellist de Suites voor solocello van J.S. Bach uitvoeren, en je legt zijn karakter en zijn kwaliteiten onder een vergrootglas: de muziek is nietsverhullend.

Zo bezien geeft de Russisch-Amerikaanse celliste Nina Kotova met haar opname van de zes suites helaas een brevet van onvermogen af. De ‘historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk’ hoeft heus geen overheersende gedachte te zijn bij uitvoering van Bachs muziek. Maar Nina Kotova lapt elke retorische nuance aan haar laars, waardoor alles even grof en rechtlijnig klinkt. Haar snaren lijken wel van prikkeldraad gemaakt, en de de doorgaans elegante suites worden platgedrukt. Haar vibrato is nerveus en afleidend. Tot overmaat van ramp worstelt Kotova ook nog met haar intonatie. Gelukkig zijn er talloze, zeer diverse en vaak heel fraaie andere opnames van de suites verkrijgbaar.