Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Catalonië schrijft toch een referendum uit

De president van de Spaanse regio Catalonië heeft zaterdag het aangekondigde referendum over onafhankelijkheid uitgeschreven, maar de regering in Madrid zal dit aanvechten bij het Constitutionele Hof.

In een eerste advies heeft een commissie van de Raad van State gisteren gezegd dat het Catalaanse besluit ongeldig moet worden verklaard. Volgens de grondwet moet alle Spanjaarden zich kunnen uitspreken over een referendum waarin de soevereiniteit in het geding is.

Een elektronische klok in Barcelona telt de dagen af tot 9 november, de dag waarop het Catalaanse referendum gepland staat. Regiopresident Arturo Mas, die zwaar onder druk staat van radicale regionationalisten, tekende het decreet voor een referendum zaterdag. „Net als alle naties in de wereld heeft Catalonië het recht over zijn politieke toekomst te besluiten”, zei hij.

Mas zet Madrid onder druk met het dreigement van vervroegde regionale verkiezingen, die het karakter van een referendum zouden kunnen krijgen als dat van 9 november niet mag worden gehouden. Maar de centrum-rechtse premier Rajoy heeft duidelijk gemaakt dat hij geen concessies wil doen. Mas heeft eerder gezegd dat hij niets wil doen dat tegen de wet ingaat – suggererend dat hij een uitspraak van het Constitutionele Hof zou aanvaarden. Verwacht wordt dat het Hof het referendum opschort en dan ruim tijd neemt voor een definitieve uitspraak.