Ben jij een goede econoom met een technische achtergrond? Dan zoekt het CPB je

Foto: iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Econoom of econometrist
Bedrijf: Centraal Planbureau
Wat valt op aan de vacature: “Je komt tot een afgewogen oordeel in het licht van de relevante vraagstelling”

Wat doe je dan eigenlijk?

Beleidsanalyses voor ministeries maken. “Je moet complexe vraagstukken vanuit verschillende én onverwachte invalshoeken benaderen”, zegt Claudia Presenti, HR adviseur van het CPB. Je verzamelt argumenten, en vormt dan een “afgewogen” oordeel.

Voorbeeld: als de kinderopvangtoeslag wordt verhoogd, gaan dan meer vrouwen werken? En levert dat dan ook meer belastinginkomsten op voor de overheid? Of: hoe houdbaar is de overheidsschuld? “Wij kijken naar de effecten van een hoge overheidsschuld op de samenleving. En wat je daaraan kunt doen. Denk aan hoe bezuinigingen de inkomsten van de burger beïnvloeden”, zegt Jasper Lukkezen, econoom bij het CPB.

Die beleidsanalyses moet je ook helder uit kunnen leggen. Schriftelijk, door er wetenschappelijke artikelen over te schrijven, en mondeling, door ze aan ministeries te presenteren.

Wat verdient dat?

Dat hangt af van je vooropleiding, maar het salaris ligt tussen de 2.396 en 5.553 euro bruto per maand, inclusief pensioenvoorziening. Een eindejaarsuitkering komt er ook nog bij.

Waarom zoeken ze iemand?

Het CPB is altijd op zoek naar nieuwe economen en econometristen, maar in dit geval staat de functie open omdat er net een aantal medewerkers is vertrokken, zegt Presenti.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die “analystisch” en “zelfstandig” is. “Beleidsanalyses voer je zelf uit.” Je moet een sterke “economische intuïtie” hebben, aldus Lukkezen. Liefst iemand met een technische-achtergrond - economie, econometrie, wiskunde of natuurkunde bijvoorbeeld. Het is een open vacature en dus zijn zowel net afgestudeerden als promovendi welkom. Verder moet je van wiskunde houden en “affiniteit met beleid” hebben. Lukkezen: “De uitkomsten van jouw analyses moeten je wat doen.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het CPB zegt onafhankelijke analyses te maken, maar doet dat wel grotendeels in opdracht van de regering. Lukkezen geeft daarom toe dat het CPB “nooit helemaal onafhankelijk is”.

Die onafhankelijkheid was onderwerp van debat toen in april Laura van Geest werd benoemd als nieuwe directeur van het CPB. Zij had ervoor als directeur-generaal Rijksbegroting gewerkt op het ministerie van Financiën. Hoogleraren uitten hun bezorgdheid over het gebrek aan tegengas dat het CPB nog zou kunnen geven.

    • Liza Jansen