Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cabaret

Thom de Graaf met een ‘mombakkes’. Excuses deken voor ‘gênant’ cabaret

Maandagmiddag, bericht van de Nederlandse Orde van Advocaten. De beroepsgroep distantieert zich in zeer sterke bewoordingen van de afsluitende cabaretshow van het jaarcongres, afgelopen vrijdag. “Gênant” en “een grote misser” waarvoor de Orde zijn “oprechte excuses” aanbiedt. Wat is hier gebeurd? We zochten het uit.

Thom de Graaf op het podium met de dames van Toren C tijdens het jaarcongres van de Orde van Advocaten.
Thom de Graaf op het podium met de dames van Toren C tijdens het jaarcongres van de Orde van Advocaten. Schermafbeelding Twitter/Michiel van Kleef

Maandagmiddag, bericht van de Nederlandse Orde van Advocaten. De beroepsgroep distantieert zich in zeer sterke bewoordingen van de afsluitende cabaretshow van Toren C afgelopen vrijdag op het jaarcongres. “Gênant” en “een grote misser” waarvoor de Orde zijn “oprechte excuses” aanbiedt. Wat is hier gebeurd? We zochten het uit.

Het jaarcongres stond in het teken van de ‘rechtsstaat in recessie’. De algemeen deken van de Orde, Walter Hendriksen, sprak er over het belang van de advocatuur in de rechtsstaat en de gevaren die dreigen. “De overheid, lees: de politiek, gaat steeds meer op de stoel van de rechter zitten”, constateerde Hendriksen in zijn dekenrede.

“Die rolvervaging zien we ook terug in de wetgeving, die langer hoe meer slechts dient ter uitvoering van beleid.”

Het randje

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven, aanwezig om de keynote-toespraak te verzorgen, hoorde het aan. De Orde staat er niet voor niets om bekend vrij activistisch te zijn op zijn vakgebied. Maar hoewel ook de rest van het programma over serieuze juridische kwesties ging, wordt het congres achteraf overschaduwd door het programmaonderdeel dat voor lichtvoetigheid had moeten zorgen; de afsluitende cabaretshow van Margôt Ros en Maike Meijer van het tv-programma Toren C.

De sketches van Ros en Meijer staan bekend als grof en absurdistisch. “Wij zoeken altijd het randje op”, reageert Ros. “We zijn ook pittig”. Omdat het volgens haar ging om een “besloten bijeenkomst”, wil ze verder niet inhoudelijk reageren op het optreden.

Hoofdredacteur van juristenmagazine Mr. Michiel van Kleef was één van de ongeveer vierhonderd aanwezigen. De voorstelling was volgens hem ongeveer tien minuten bezig toen Ros en Meijer een vrijwilliger uit de zaal zochten. “Tot mijn verbazing kozen ze voor Thom de Graaf”, zegt Van Kleef. De senator, die ook voorzitter is van de Raad van Advies van de Nederlandse Orde van Advocaten, werd onderdeel van de sketches. “Het liep vrij snel uit de hand”, aldus Van Kleef. In een eigen bericht op de site van Mr. omschrijft Van Kleef het optreden zo:

“Hem werd een soort mombakkes voorgedaan, denk aan hetgeen buiksprekers gebruiken, waarbij de mond op afstand wordt bewogen, zodat De Graaf in feite de sprekende pop werd van beide dames van Toren C.”

Het affront

Het absurdistische duo liet de senator op die manier grove teksten ‘spreken’. Het was eerst niet zo pijnlijk - er werd ook wel gelachen - maar het werd steeds grover en “onsmakelijker”. Toen de cabaretiers als onderdeel van de act aanstalten maakten om zijn broek uit te trekken, liep de politicus van het podium. “En dan te bedenken dat de stelling van De Graaf tijdens het slotdebat was dat het imago van de advocatuur het allerbelangrijkste is”, merkt Van Kleef op.

Twitter avatar michielvankleef Michiel van Kleef Zwaar eind aan Nova-congres voor RVA voorziiter Thom de Graaf: slachtoffer van Toren C cabaret #aandeOrde http://t.co/vrBVDz7COB
Twitter avatar GerbenJanson Gerben Janson @michielvankleef ben benieuwd hoe lang @Thdegraaf nog verbonden wil zijn aan de NOVA @Advocatenorde naar aanleiding van optreden van TorenC

“Advocaten beroepen zich altijd op hun normbesef, dat toch wel bovengemiddeld zou moeten zijn. Dan is dit voor de eigen beroepsgroep een totale affront. Aanwezigen schaamden zich rot.”

De Orde van Advocaten zegt in een reactie dat de organisatoren van het congres zich ervan bewust waren dat Toren C een gewaagde keuze was.

“Achteraf is gebleken dat het niet goed bij de doelgroep paste. Daarom vonden we het gepast om onze excuses aan te bieden aan gasten en genodigden”.

Uit de verklaring die de Orde heeft verstuurd wordt niet duidelijk op welk deel de show de excuses betrekking hebben. De Graaf wilde verder niet reageren. Een advocaat toonde zich op Twitter opgelucht over de excuses.

Twitter avatar EvelineBlomjous Eveline Blomjous Goed dat Orde zich distantieert van schaamteloze en gênante optreden van Toren C. Het was zeker geen NOvA waardige afsluiting #aandeorde.